• KNZB
  • Zwemveiligheid

[Blog] Zwemveilig Nederland

09 november 2022

Imra Duim

Irma Duim

Openwaterzwemmen

Het derde weekend op rij hoor ik zodra ik het kantoor binnenloop dat er wederom een aantal mensen zijn verdronken. Ik schrik daar elke keer weer van. Nee, het is niet gewoon dat er mensen verdrinken. Het is wel schering en inslag.

Ik denk terug aan een voorval. Ik zit met mijn dochter aan het zwembad van een subtropisch eiland. Er komt een schattig blond meisje aan, ook ongeveer 4 jaar oud. Ze springt onhandig in het water. Ik maak een praatje met haar. Ik betwijfel of ze wel kan zwemmen. Ze vertelt dat haar mama nog even slaapt en dat haar grote zus straks komt. Mijn dochter speelt met haar, dus ik hou beiden goed in de gaten. Een uur later komt haar zusje, ze is misschien 7-8 jaar oud. Rond het middaguur komt haar moeder aan lopen. Ik raak met haar aan de praat en wijs haar op haar verantwoordelijkheid. Ze vertelt me dat haar dochter net voor de vakantie toch nog mocht afzwemmen. Ze had ervoor moeten praten als brugman, maar het was haar gelukt! Ik schrik van haar houding. Ik geef haar aan dat ik ook zwemjuf ben en vind dat haar kind niet zwemveilig is. Ik adviseer haar aanwezig te blijven als haar dochter het water in gaat. Ze vindt het niet nodig.

Lieve mensen… een zwemdiploma betekent niet automatisch dat je kind zwemveilig is! Neem de verantwoording voor je eigen kind(eren). Je vergeeft het jezelf nooit als er iets gebeurt, terwijl jij er (even) niet was.

Onthoud dat zwemveilig alleen onder normale omstandigheden geldt. Vuistregel is:

  • Zwemveilig I (vergelijkbaar A diploma): je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
  • Zwemveilig II (vergelijkbaar diploma B): je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
  • Zwemveilig III (vergelijkbaar SuperSpetters diploma en C): je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee).

Desalniettemin verdrinken er inderdaad ook geregeld volwassen mensen. Onderschat nooit het Nederlandse water! Hoe lekker het weer ook is, je kan bevangen worden door zeeziekte, koude, een stroming (hoe je deze herkent vind je op internet!), kramp, shock, noem maar op. Zwem samen. Pas goed op elkaar. Neem een drijfmiddel mee. Geniet, maar wees voorzichtig.

Laatst hoorde ik een verhaal van een erg grote en zeer goed getrainde man die zijn kleuterdochter moest redden in het meer. Hij kon hen beiden ternauwernood in veiligheid kon brengen met hulp van een toeschouwer. Het was heel onschuldig. Varen op het water. Goed de veiligheid in acht genomen voor hun dochter. Het meisje had een goedgekeurd reddingsvest aan en mocht even uit de boot. Ze werd direct onder water getrokken door een stroming. Haar vader duikt de boot uit om haar te redden. Het meisje was zo in paniek dat ze veel sterker was dan je voor mogelijk kan houden. Hij en zij vochten voor hun leven. Ze danken hun leven aan de reddende engel op de andere boot.

Mijn buurjongen is een zeer goede wedstrijdzwemmer. Even stoer doen voor de meisjes op de kant tijdens het vrijzwemmen. Hij duikt het water in. Hij komt soepel weer boven en krijgt een bal tegen zijn hoofd. Ik zie hem zo naar de bodem zinken. Ik dacht nog even dat hij een grapje maakte. Maar daar lag hij. Bewegingsloos. Ik viste hem op. Hij had een black out. Zo snel gaat een ongeluk in het water!

Water is heerlijk! Geniet er van. Met elkaar. En wees voorzichtig