• Inclusiviteit
  • Sociaal-maatschappelijk

Gay Swim Amsterdam ziet dat LHBTI-verenigingen nog altijd nodig zijn

13 februari 2023

Gay Swim Amsterdam

Onder het motto ‘Sporten doen we samen’ nam de KNZB op 3 augustus 2019 deel aan de Canal Parade op de Amsterdamse grachten. Hiermee laat de zwembond zien dat iedereen zich vrij moet voelen om in verenigingsverband te zwemmen. Inmiddels zijn er acht LHBTI-verenigingen in Nederland. Gay Swim Amsterdam (GSA) was in 1995 de eerste. We spraken met bestuurslid Dia Huizinga die vanaf het allereerste uur lid is.

De komst van de eerste LHBTI-vereniging in Nederland is te danken aan de markante Bob van Schijndel. “Bob, tevens initiatiefnemer van het Homomonument, was in 1994 aanwezig bij de Gay Games in New York. Hij kon het niet verkroppen dat er geen homovereniging in Amsterdam was, terwijl wij Nederlanders zo’n sterke watersportcultuur hebben en juist bekend staan om onze tolerantie”, vertelt de 65-jarige Huizinga. Ook de komst van de Gay Games naar Amsterdam in 1998 was een aanleiding. “Daar moesten natuurlijk ook zoveel mogelijk Nederlandse zwemmers aan meedoen”, licht Huizinga de oprichting van de vereniging toe.

Kippenvel
Het viel in goede aarde. Binnen no-time had de club tachtig leden. “Ik weet nog dat er bij een wedstrijd bij het voorstellen voor het eerst iemand van ‘Gay Swim Amsterdam’ werd omgeroepen. Hoewel ik al lang uit de kast was, vind ik dat nog steeds een gedenkwaardig moment. Ik kreeg er werkelijk waar kippenvel van.”

We zijn inmiddels bijna vijfentwintig jaar verder. Toch meent de 65-jarige Huizinga dat het nog steeds nodig is om aparte verenigingen voor homo’s en lesbiennes te hebben. “Ik merk en hoor nog steeds dat homo’s en lesbiennes het moeilijk vinden om uit de kast te komen. Zelfs jongeren durven niet altijd hun ware aard te tonen. En bij een reguliere vereniging ben je er altijd ‘eentje van de andere kant’. LHBTI-ers kunnen zich daar niet altijd vrij voelen om te doen en laten wat ze willen. Wij willen ook wel eens grapjes maken waar hetero’s niet op zitten te wachten”, zegt zij met een knipoog.

Daarin is Gay Swim Amsterdam blijkbaar niet uniek. Nu zijn er acht LHBTI-verenigingen. Van Groningen tot Rotterdam en van Amsterdam tot Nijmegen. In veel verschillende competities kan er gezwommen worden. Natuurlijk in de reguliere competities van de KNZB, maar ook in een circuit van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (IGLA). “Bijna elke maand kun je wel ergens op de wereld aan een wedstrijd meedoen”, is Huizinga enthousiast.

LoveSwim
Huizinga was het allereerste lid van GSA. “Eerst nam ik een kijkje bij De Dolfijn. Ik was eind twintig en zwom met allemaal echtparen die kinderen kregen. Mijn leefwereld sloot daar niet bij aan. Toen ik de advertentie zag van GSA, was ik dolenthousiast en schreef ik me gelijk in.” Ze heeft er geen dag spijt van gehad. “Het is een fantastische vereniging en zwemmen vind ik nog steeds heerlijk om te doen.” Huizinga vervult vele functies binnen de club. In het bestuur is zij – nog even – verantwoordelijk voor de communicatie. Ook zit zij in de redactie van clubblad ‘Blubblad’ (inmiddels alleen digitaal) en is zij medeorganisator van de ‘LoveSwim’. “Met LoveSwim willen we meer mensen kennis laten maken met open water zwemmen. Iedereen, homo of hetero, kan tijdens dit evenement in de Amstel zwemmen. Van 250 meter tot anderhalve kilometer. We organiseren de LoveSwim dit jaar voor de vijfde keer op de vrijdag voor de Canal Pride. Daarmee is het een vast onderdeel en het leukste sportonderdeel geworden van de prideweek.” Het maakt Gay Swim Amsterdam tot een unieke en actieve vereniging met een hechte community. “Af en toe komt Bob van Schijndel, inmiddels al in de tachtig, nog wel eens buurten. Het maakt hem en ons allemaal erg trots.”