Nieuwe leden dankzij de borstcrawlcursus van de KNZB
Zwemmen is het nieuwe hardlopen. Veel mensen zien het als de ideale manier om fit en gezond te worden. Bovendien is het voor veel mensen een lang gekoesterde wens om mooi en goed borstcrawl te kunnen zwemmen. De borstcrawlcursus van de KNZB, Mijnzwemcoach, biedt uitkomst. Door Water Fit (DWF) uit Sliedrecht heeft het als nieuwe activiteit succesvol geïmplementeerd in hun aanbod.
Amper een jaar geleden verkeerde DWF nog in behoorlijk zwaar weer. Het ledenaantal liep al een aantal jaren terug en de begroting was niet meer sluitend te maken. Een nieuw bestuur stond op met maar één doel: de vereniging redden van de financiële afgrond. John van Heteren is als nieuwe voorzitter een van die redders. Met het kersverse bestuur zocht hij hulp bij de KNZB. "Niets doen was geen optie. Een aantal mensen stond op en we zochten naar mogelijkheden. Veel ervaring hadden we eigenlijk niet, we zijn een relatief jong bestuur. De KNZB heeft ons met raad en daad bijgestaan. Een van de oplossingen bleek de borstcrawlcursus.”
De borstcrawlcursus van Mijnzwemcoach is voor iedereen die de borstcrawltechniek goed wil leren beheersen of verbeteren. Gediplomeerde trainers van de KNZB geven de trainingen. Twaalf stuks in totaal. “In principe hoef je als vereniging alleen voor ruimte te zorgen in het zwembad. Wij hebben het echter veel meer als gezamenlijke activiteit beschouwd. Een van onze trainers liep mee met de trainers van de KNZB, zodat hij gelijk z’n volgende trainersdiploma heeft behaald. En wij zetten alles op alles om de cursisten uiteindelijk verenigingslid te laten worden. Na afloop van de cursus krijgen ze een aanbod om lid te worden, zonder inschrijfgeld en de eerste maand vrij van contributie.” Het heeft gewerkt. Van de dertien deelnemers aan de eerste cursus, zijn er negen lid geworden. “Nu draait er een tweede cursus met negen deelnemers. Ook hiervan is er een aantal enthousiast om daadwerkelijk lid te worden.”
Van Heteren ziet een diverse doelgroep meedoen aan de cursus. “Van de recreatieve zwemmer die wekelijks lekker zijn baantjes wil afleggen, tot aan de sportieveling die een triatlon of een open water wedstrijd op zijn of haar verlanglijstje heeft staan. Er is veel tijd voor individuele aandacht tijdens de lessen, dus ook als je nog geen borstcrawl kunt, kun je prima aan de cursus meedoen. Er is namelijk een basiscursus en een cursus voor gevorderden.” Als voorbeeld noemt hij een 80-jarige cursist die bij de eerste training met borstcrawlbenen in plaats van vooruit, achteruit ging. “Maar aan het eind van de cursus deed hij al heel goed mee met de rest. Zo werkt iedereen aan z’n persoonlijke doel.” Er is aandacht voor de ligging, ademhaling, been- en armslag. Gevorderden krijgen meer verdieping met aangepaste techniekoefeningen en ook het keerpunt en de start komen dan aan bod.
De voorzitter raadt de borstcrawlcursus van harte aan. “De KNZB neemt eigenlijk alles uit handen. Ook de werving en de administratie wordt geregeld door de zwembond. Wij hebben er voor gekozen om daar ook zelf een rol in te spelen. Zo hebben we ervoor gezorgd dat er een stuk in de krant kwam en hebben we goed gebruik gemaakt van social media. Zo zorg je ervoor dat de ‘lege uurtjes’ veel beter worden benut. Als er bovendien een groot deel van de deelnemers uiteindelijk lid wordt, draagt de borstcrawlcursus ook nog eens bij aan meer inkomsten. En dat hadden we nou precies nodig.”
Ook geïnteresseerd in het geven of organiseren van een borstcrawlcursus?