Officials waterpolo
Officials waterpolo
Om wedstrijden in goede banen te leiden en daarmee de sport te faciliteren voor de vele waterpolo-spelers zijn scheidsrechters onmisbaar. Scheidsrechter word je door te starten met de basiscursus scheidsrechter en te gaan fluiten bij je eigen vereniging. Daarna kan je in verschillende stappen doorgroeien. En wie weet....fluit jij op de Olympische Spelen over een paar jaar?
Maar Olympische ambities zijn niet perse nodig! Voorop staat dat je veel plezier en voldoening haalt uit het in goede banen leiden van een wedstrijd.
Het fungeren als official is leuk, leerzaam en onmisbaar voor de sport! Iedereen kan gemakkelijk de eerste stappen zetten als official binnen het waterpolo.
Processen en tijdslijnen
Basiscursus official waterpolo
In het verleden waren de W-Official cursus en waterpoloscheidsrechter cursus twee verschillende cursussen. In de huidige basiscursus scheidsrechter (BsR-cursus) is dit tot één cursus ontwikkeld. Als cursisten met de BsR-cursus starten dienen zij het volledige praktijkdeel (fluiten en tafel-functies) uit te voeren. Pas na het behalen van de bevoegdheid kan er een splitsing gemaakt worden op welke functie de geslaagden worden ingezet. Zodoende krijgt de cursist een beter inzicht op beide functies en het bevordert de communicatie tussen de scheidsrechters en de BsR-officials.
De BsR-cursus bestaat uit een theoretisch deel (een e-learning inclusief theorie-examen) en een praktijkexamen. Het theoretische gedeelte kan de cursist in eigen tempo, thuis maken en het praktijk gedeelte wordt afgenomen door een praktijkbegeleider. De praktijkbegeleider van een vereniging is een functionaris die door de eigen vereniging verantwoordelijk is voor deze taak en kennis heeft van de jurytafel en het spel begeleiden van de jongste jeugd.
De nieuwe opzet van de cursus is mede bedoeld om de jeugd kennis te laten maken met de omschreven functies. Als de verenigingen de cursus vanaf 14 jaar verplicht laten doen, dan is er gelijk spelregelkennis. Door hen ook te laten fungeren worden leden ook meer betrokken bij het vervullen van vrijwilligers taken voor de vereniging.
Instroomeisen:
- KNZB lidmaatschap
- Minimaal 14 jaar oud
- Een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Aanmelden BsR-cursus waterpolo official
BsR-opleiding: Om je aan te melden voor de BsR-opleiding dien je het Aanmeldformulier BsR te downloaden en volledig en naar waarheid ingevuld te mailen naar opleidingen@knzb.nl. (Let op je dient in het bezit te zijn van een geldige VOG en een praktijkbegeleider)
- Aanmeldformulier BsR
- Handleiding - Flowsparks voor verenigingen (proces beschrijving)
- Beoordelingsformulier BsR-cursus (in te vullen door praktijkbegeleider)
- Geslaagdenformulier BsR opleidingen (in te vullen door SR coördinator of praktijkbegeleider) en opsturen naar opleidingen@knzb.nl
Vervolgcursus waterpolo official seizoen 2024-2025
Begin 2025 starten we met de tweede vervolgcursus van het seizoen 2024-2025. In dit document is alle informatie opgenomen over de vervolgcursus.
Voor alle cursisten geldt dat de opleiding vóór 1 april 2025 afgerond moet worden.
Wat houdt de opleiding in?
De KNZB organiseert meerdere keren per seizoen de vervolgcursus waterpolo official. De scheidsrechtersopleiding geeft je en stevige theoretische- en praktische basis als waterpoloscheidsrechter. Als je de vervolgcursus gaat volgen, maar je vooraf de keuze of je clubscheidsrechter gaat worden of dat je aan de slag gaat als SR-6.
Onderdelen vervolgcursus
De opleiding bestaat uit drie onderdelen, die allen verplicht zijn en voldoende moeten worden afgerond:
- Twee online theorie bijeenkomsten onder leiding van een ervaren docent;
- E-learning in Flowsparks, inclusief theorie examen;
- Praktijkexamen.
Instroomeisen
- KNZB lidmaatschap
- Minimaal 14 jaar oud
- Een geldige, recente Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Kosten
De opleiding tot vervolgscheidsrechter is voor KNZB-leden gratis. Echter, indien je als deelnemer tijdens de opleiding afhaakt of de opleiding niet binnen de gestelde deadline afrondt, is de KNZB genoodzaakt hiervoor € 25 opleidingskosten in rekening te brengen. Dit bedrag is louter bedoeld ter dekking van de reeds gemaakte onkosten.