TriVia biedt opleiding tot zweminstructeur voor allochtone vrouwen
De Groningse zwemvereniging TriVia heeft al een aantal jaar een afdeling ‘Speciaal Zwemmen’. Daarin krijgen met name allochtone vrouwen zwemles. Een mooi initiatief dat wel wat vraagt van de vereniging, maar ook hele mooie dingen kan opleveren. Voor deze doelgroep is de club in samenwerking met de KNZB en Vrouwencentrum Jasmijn ook gestart met het aanbieden van de opleiding tot zweminstructeur. Een inspirerende samenwerking waar de lokale kracht echt wordt benut.
“Momenteel hebben we dertien cursisten. Het is mooi om te zien dat je allochtone vrouwen met zo’n cursus meer deel kan laten nemen aan de maatschappij”, zegt Ineke van Beusekom, coördinator van de afdeling Speciaal Zwemmen. “Bij Vrouwencentrum Jasmijn komen veel allochtone vrouwen voor voorlichting, activiteiten, cursussen en workshops. Omdat het daar bekend is dat wij speciale zwemlessen hebben voor deze doelgroep, krijgen we op deze manier regelmatig nieuwe leden. Inmiddels zijn ongeveer honderdtachtig allochtone vrouwen en kinderen lid van onze vereniging.”
MVO
Als deze leden hun diploma hebben, kunnen ze nu dus ook de opleiding tot zweminstructeur volgen. “Het gaat om de instructeurscursus Elementair Zwemmen 2 van de KNZB. Tijdens zwemlessen moet er altijd iemand van niveau 3 aanwezig zijn in de zwemzaal. Deze cursisten worden dus opgeleid tot assistent.” Van Beusekom is duidelijk als gevraagd wordt waarom TriVia zo inzet op deze doelgroep. “Wij hebben Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan. Bovendien verwacht de gemeente dat ook steeds meer van sportverenigingen. En vergeet niet dat het ook gewoon veel nieuwe leden kan opleveren.”
Kosteloos
Het heeft een unieke samenwerking opgeleverd tussen de verschillende instanties. “Voor de cursisten is het kosteloos. Het Vrouwencentrum Jasmijn krijgt van de gemeente Groningen uit het armoedebudget subsidie om deze cursus te bekostigen. De deelnemers zijn veelal mensen in een uitkeringssituatie en met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het Vrouwencentrum stelt de cursusruimte beschikbaar en de computers.” Tegelijkertijd worden er vanuit TriVia veel inspanningen verricht om er voor te zorgen dat de cursus behaald wordt. “Dat vraagt veel ondersteuning. Wij helpen de mensen met het doorlopen van de cursus. Veel allochtone vrouwen zijn niet gewend om met een computer te werken. Verschillende leden van TriVia helpen ze daarbij.”
Anders dan anders
Het praktijkgedeelte vindt plaats in het zwembad onder leiding van Van Beusekom. Tijdens de zwemlessen binnen ‘Speciaal Zwemmen’ lopen de cursisten stage. “Het is een hele fijne groep om mee te werken, maar vergeet niet dat zwemmen voor allochtone vrouwen een andere benadering vraagt. Dat heb ik zelf ook moeten leren. Allochtone vrouwen die voor het eerst in het zwembad komen, kijken hun ogen uit. In het land van herkomst hadden ze vaak niet de beschikking over veel water en nu zien ze een hele bak voor zich. Dat kan best angstig voor ze zijn. Daar moet je je echt bewust van zijn. Bedenk ook dat ‘nee’ zeggen in veel culturen heel onfatsoenlijk is. Dat had ik pas later door. Dus als ik vraag of ze het snappen, zeggen ze altijd ja. Dat betekent dat je op andere manieren erachter moet komen of ze het echt snappen.” Voor de club is het bovendien duurder, want het bad moet langer worden gehuurd. Een kwartier voor en na de zwemles moet het bad leeg zijn, want mannen mogen allochtone vrouwen niet in badpak zien. “Daarvoor krijgen we geen subsidie, maar de extra leden die ‘Speciaal Zwemmen’ oplevert, dekken de extra kosten.”
“Voor veel allochtone vrouwen is zwemmen echt een uitje. Zo vaak zijn ze niet van huis. Dat sociale contact buiten de deur is belangrijk en hun conditie is vaak niet goed. Dus het is echt goed voor ze. Leuk en gezond!”
Door de opleiding tot zweminstructeur aan te bieden, staan er straks veel meer mensen uit de eigen doelgroep op de kant. De KNZB levert het opleidingsmateriaal en de beoordelingen van de Proeve van Bekwaamheid worden uiteindelijk ook door de KNZB afgehandeld. “Met de geslaagden gaan we een contract aan. Ze moeten in ieder geval een jaar les geven voor TriVia. Daarna kunnen ze een vrijwilligersvergoeding krijgen. Het is mooi om te zien hoe ambitieus sommige deelnemers zijn. Ik zie er op termijn echt een aantal doorgroeien naar niveau 3. Mooi hè!”