Wat kunnen we leren van de manier van besturen bij een studentenvereniging?
Waar sommige verenigingen al jaren zoeken om die ontbrekende voorzitter, secretaris of penningmeester te vinden, wisselt een studentenzwemvereniging jaarlijks van bestuur. Elk jaar worden alle rollen succesvol vervuld. Wat kunnen burgerverenigingen, zoals ‘normale’ zwemvereniging door studentenverenigingen genoemd worden, nou leren van hun manier van werken?
Besturen
We spraken met een groot deel van het bestuur van ZPV Piranha (Jelle, Teun, Jasper en Ilse), de voorzitter van Nayade (Celine) en de voorzitter en secretaris van Hydrofiel (Marieke en Malika). En ze zijn het allemaal over één ding eens: het contact met andere besturen is één van de leukste dingen aan het besturen van een studentenvereniging. Marieke en Malika lichten toe: “Je leert zoveel mensen kennen, ook van de andere verenigingen. Daardoor zwem je tijdens wedstrijden niet tegen tegenstanders, maar tegen vrienden. Dat zouden we ook echt meegeven aan burgerverenigingen: doe het samen. Dat gaat je eigen vereniging en de zwemsport in zijn algemeenheid echt helpen”.
Celine vult hierop aan: “Het is goed om een netwerk te krijgen in andere steden, maar ook in andere sporten. Daarnaast is het contact met andere besturen niet alleen goed, ook je medebestuurders binnen je eigen vereniging worden in no-time je beste vrienden. Dat maakt het bestuursjaar heel erg leuk. En daarnaast staat het ook nog eens goed op je CV”.
Waarna de vierkoppige afvaardiging van Piranha inhaakt op het woord ‘bestuursjaar’: “Bij een studentenvereniging bestuur je één jaar, dat maakt dat het eindig is en dat je één jaar alles kan geven. Wat hierbij natuurlijk wel helpt is dat we allen nog geen fulltime baan hebben. De jaarlijkse wisseling maakt het wel extra belangrijk om goed ingewerkt te worden door je voorgangers, maar daar is iedereen zich van bewust. Het sluiten van vriendschappen voor het leven en de extra’s als een oud-besturen-borrel zijn ook heel waardevol. En natuurlijk de persoonlijke ontwikkeling, die heel mooi in balans is met het plezier en de bijbehorende feestjes.”. De jonge bestuurders willen nog twee tips meegeven aan burgerverenigingen: “Geef elkaar de ruimte voor goede ideeën. En daarna moet je die initiatieven snel op durven en kunnen zetten, zorg dat er ruimte blijft voor de spontaniteit”.
“Dat is ook het voordeel van besturen met jonge mensen, dat vind ik aantrekkelijk. Iedereen staat er open in, we doen dingen nog niet omdat we die al jaren zo doen, alles is vers en vol energie om vooruit te gaan”, aldus Celine over het besturen in een studentenzwemvereniging.
Tekst gaat verder onder de foto
Foto: Robin Alink, het bestuur van Hydrofiel in seizoen 2023-2024
Vrijwilligers
Dat er zich elk jaar nieuwe bestuursleden aanmelden, komt ook doordat bij studentenverenigingen veel vrijwilligers actief zijn in commissies. Bij Piranha hebben ze daar een duidelijk idee over: “We hebben veel vrijwilligerstaken die wel plezier opleveren, maar waar leden geen verantwoordelijkheid voelen. Denk hier bijvoorbeeld aan een avondje achter de bar staan. Daardoor leren ze veel mensen kennen, die ze overtuigen ook gezellig in een commissie te komen. Dankzij deze commissie wordt hun netwerk nog groter, waardoor het plezier toeneemt en ze steeds grotere vrijwilligerstaken oppakken. Ook ons jaarlijkse verenigingsweekend speelt hierin een belangrijk rol. In het begin van het jaar gaan we met iedereen die actief is binnen de vereniging een weekendje weg. Daar wil je bij zijn!”.
“Bijdragen is veel makkelijker als er veel kleine vrijwilligerstaken zijn. Dat zorgt er enerzijds voor dat ze nooit veel tijd kwijt zijn, en anderzijds dat er voor iedereen wel iets leuks te vinden is om te doen. Wij hebben heel veel contact met onze leden, zo zorgen we dat er elke training een bestuurslid aanwezig is. Daardoor kunnen we ook mensen heel makkelijk en gericht vragen voor vrijwilligersklussen”, voegen Marieke en Malika toe.
Ook bij Nayade is de hoeveelheid aan commissies de sleutel naar succes: “Ze bestaan vaak uit een afvaardiging van alle afdelingen, daardoor leer je elkaar kennen en ontstaat er verbondenheid. We hebben veel commissies voor leuke dingen, je kunt hierbij denken aan eentje die elke maand iets leuks organiseert. Maar ook aan commissies voor ons eigen Nayadetoernooi, het NK studenten, de clubkampioenschappen en natuurlijk voor achter de bar op de campus. Vrijwilliger zijn is leuk, dus we trekken genoeg mensen om de commissies te vullen”.
Tekst gaat verder onder de foto
Foto: het verenigingsweekend van Piranha, waar bonding centraal staat
Wijze lessen
Het gaat de studentenzwemverenigingen dus goed af om elk jaar een bestuur én vele commissies te vullen. En hoewel we beseffen dat hun situatie niet vertaald kan worden naar de dagelijkse praktijk voor burgerverenigingen, zijn wel enkele overwegingen te maken:
- Maak een vrijwilligers- of bestuursfunctie eindig, bijvoorbeeld voor de duur van één jaar;
- Maak functies klein, daardoor is instappen laagdrempelig. Vanuit enthousiasme zullen vrijwilligers ongetwijfeld meer werk willen doen;
- Zie andere verenigingen als partners om mee samen te werken en niet als concurrenten, die positieve energie zal alle besturen enkel enthousiasmeren;
- Steun initiatieven van leden, moedig ze aan hun ideeën te opperen én uit te voeren;
- Kom én blijf in contact met je leden. Weet wat er speelt en wat ze drijft. Zo maak je hun tijd bij de club niet alleen leuker, maar is het ook makkelijker leden te benaderen voor kleine vrijwilligersklusjes.
Foto boven: het bestuur van Nayade in seizoen 2023-2024