Code Blauw: Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is een document van het ministerie van Justitie en Veiligheid waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het werken met kwetsbare en minderjarige personen binnen een vereniging. Een VOG staat ook wel bekend als een 'bewijs van goed gedrag'.
Wat houdt deze basiseis in?
Vrijwilligers verplichten om een VOG te tonen is één van de maatregelen die je als bestuur kunt/moet nemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag binnen de club te verkleinen. Het vermindert het risico dat personen die in het verleden in de fout zijn gegaan een functie bij de sportvereniging kunnen uitoefenen en daar opnieuw in de fout gaan. Daarmee is het hebben van een VOG-beleid een essentieel onderdeel in het preventieve beleid tegen grensoverschrijdend gedrag. Met het bezit van een VOG geef je dan ook een signaal van sociale veiligheid af.
Wie moet er in het bezit zijn van een VOG?
De Regeling Gratis VOG is bedoeld voor alle functionarissen die in contact staan met minderjarigen en/of hulpbehoevende personen. Zij komen vanwege hun type werk vooral in contact met kinderen, mensen met een beperking of waarbij sprake is van ongelijke machtsverhoudingen. Denk hierbij aan trainers, coaches, officials, teambegeleiders en andere nauw betrokken vrijwilligers zoals ouders die meegaan op kamp. Ook moeten bestuursleden vanuit hun voorbeeldfunctie een VOG hebben.
- Om binnen jouw vereniging het belang van de VOG onder de aandacht te brengen, hebben wij ook een presentatie klaar gezet over de nut en noodzaak van deze maatregel. Deze kun je gebruiken in de communicatie van jouw vereniging.
Lees hier meer over de verschillende stappen
Stap 1: Maak gebruik van de gratis VOG-regeling
Als sportvereniging kan je gebruikmaken van de regeling om gratis een VOG aan te vragen voor je vrijwilligers. Alle informatie hierover en over hoe je VOG’s kan aanvragen vind je op: VOG aanvragen. Meld je als vereniging aan voor de gratis VOG.
Ter verduidelijking: je kunt het genoemde "gedegen preventie- en integriteitsbeleid" aantonen als je een gedragscode hebt opgesteld en een vertrouwenscontactpersoon hebt aangesteld.
Een bestuurslid gaat naar deze pagina en meld de vereniging aan. Vanaf het moment van aanvragen kan het 8 weken duren voordat de aanvraag wordt goedgekeurd.
Om in aanmerking te komen voor de Regeling Gratis VOG moet de vereniging een preventie- en integriteitsbeleid hebben. Het beleid moet aan minimaal 2+ van de volgende voorwaarden voldoen:
- Gedragscode
- Aannamebeleid
- Vertrouwenspersoon
Stap 2: VOG aanvragen voor verenigingsfunctionarissen
De KNZB adviseert verenigingen om in elk geval voor alle functionarissen (bestuur- en commissieleden, trainers/coaches) een VOG aan te vragen. Daarbij hanteert de KNZB de volgende aanvraagcodes als standaard. Kies daarbij eerst het juiste risicogebied en vink vervolgens de gewenste codes aan.
- Verenigingsbestuurders:
Risicogebied 1: 11 en 12
Risicogebied 8: 84 en 85.
Daarnaast kun je ook de codes 13 (risicogebied 1), 21, 22 (risicogebied 2), 63 (risicogebied 6) overwegen, afhankelijk van de taken/verantwoordelijkheden van de specifieke functionaris. - Trainer/coach: codes 84 en 85. Daarnaast kun je ook de codes 11, 12, 13, 21, 22, 63 overwegen. Zie bovenstaand voor de risicogebieden.
- Commissieleden: 11, 12, 84, 85. Daarnaast kun je ook de codes 13, 21, 22, 63 overwegen. Zie bovenstaand voor de risicogebieden.
Een overzicht van de risicogebieden en codes vind je in dit document.
Let op: De toelating van je vereniging tot de Gratis VOG-regeling verloopt na 5 jaar. Daarna moet je deze opnieuw aanvragen.
Stap 3: Vraag e-Herkenning aan voor je vereniging
Wat DigiD is voor de gewone burger, is e-Herkenning voor organisaties (en dus ook sportverenigingen) en voor het aanvragen van VOG’s heb je e-Herkenning nodig. Je kan e-Herkenning hier aanvragen bij één van de door de Rijksoverheid erkende leveranciers. Kosten bedragen tussen de €20 en €40 per jaar waarbij het loont om een abonnement voor meerdere jaren af te sluiten (de kosten per jaar zijn dan lager en je hebt ‘t toch ieder jaar nodig). Goed om te weten: als sportvereniging heb je e-Herkenning 2+ nodig.
Ook goed om te weten: e-Herkenning heb je ook nodig als je bijvoorbeeld subsidies of vergunningen wilt aanvragen bij de gemeente of contact zoekt met de Belastingdienst, dus wellicht heeft je vereniging hem al. Meer informatie over e-Herkenning vind je hier.
Na ontvangst van goedkeuring dat de vereniging gebruik mag maken van de regeling vraag je e-herkenning aan, dit is een online identiteit en vergelijkbaar met DigiD. E-herkenning kan bij diverse aanbieders worden aangeschaft. De KNZB adviseert E-herkenning niveau 3. Deze is voor alle overheidsdiensten te gebruiken.
Stap 4: Zet de VOG klaar voor de vrijwilligers
Zet de VOG klaar voor de (beoogde) vrijwilligers. Via deze link zet je de aanvraag in gang. Let op: vink in stap 2.4 van de aanvraag het juiste screeningsprofiel aan, in stap 1 vind je welke codes je moet invullen.
Als je veel VOG’s tegelijk wil aanvragen en checken, zal dit best even wat tijd vragen. Tip: vaak willen mensen best incidenteel even bijspringen; vraag of iemand binnen je vereniging om de VOG’s klaar te zetten en deze namens de vereniging in te zien. Belangrijk daarbij is dat de tekenbevoegde namens de vereniging diegene machtigt namens de vereniging. Wie tekenbevoegd is namens de vereniging staat geregistreerd in het Handelsregister van de KVK, maar vaak weet de secretaris van de vereniging wel wie dit is.
Stap 5: Laat vrijwilligers de aanvraag afmaken
Degene die gescreend moet worden, krijgt een link om de rest van de gegevens in te vullen, logt in met DigiD en geeft akkoord. De screening wordt nu uitgevoerd en binnen een paar dagen wordt per post de VOG naar de functionaris gestuurd.
Let op: de vrijwilliger kan er voor kiezen om de VOG per post te ontvangen of digitaal, zie hiervoor dit handige schema. Meer informatie over het digitaal aanvragen van een VOG vind je hier.
Stap 6: Laat vrijwilligers de VOG tonen
Degene die de VOG heeft aangevraagd toont aan de vereniging zijn of haar VOG. Degene die dit controleert namens de vereniging registreert in Sportlink (tabblad diploma’s en passen) dat de VOG is gezien. Noteer hierbij de datum waarop je de VOG hebt ingezien en de datum waarop de VOG verloopt (3 jaar na de datum die op de VOG vermeld staat), zodat je weet wanneer er weer een nieuwe VOG aangevraagd dient te worden.
Let op:
- Hoe je de echtheid van een fysiek exemplaar van een VOG kan checken, vind je hier. En hoe je die van een digitaal exemplaar kan controleren, vind je hier.
- Je mag de VOG van de persoon niet houden en/of een kopie van maken, dus zorg ervoor dat je de VOG na inzage weer terug geeft aan de vrijwilliger of vernietigt (in het geval van de controle van een fysiek document) of dat je de digitale versie weggooit).
Hoe registreer ik een VOG in Sportlink?
- Zoek het betreffende lid via het zoekscherm.
- Open de lid gegevens van de persoon.
- Ga naar het tabblad 'Diploma's, passen en blokkades'. Let op: Als je het tabblad 'Diploma's, passen en blokkades' niet ziet, kun je dit toevoegen bij 'Gebruikersinstellingen'
- Klik op het plus (+) icoon.
- Kies uit de dropdown het gewenste diploma/pas
- Plaats indien noodzakelijk voor een Opmerking
- Voer de ingangsdatum in
- En klik op het vinkjes (v) icoon.
Ga naar deze pagina voor uitgebreide informatie.
Kan ik in Sportlink zoeken op leden die wel of geen VOG hebben?
Via het zoekscherm is het mogelijk om een overzicht te maken van de leden die een bepaald diploma niet hebben. Zo kun je eenvoudig in kaart brengen welke leden nog geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) geregistreerd hebben staan.
Neem de volgende stappen om het gewenste overzicht te maken.
- Kies menu item 'Personen'
- Zoek vervolgens op niet toegekende diploma's
- Selecteer het diploma
- Kik op Zoek
Nu verschijnt een overzicht van de personen die het betreffende diploma niet hebben. - Dubbelklik op een regel om het persoonsscherm van het lid te openen en het betreffende diploma toe te voegen.
Ga naar deze pagina voor uitgebreide informatie.
Moeten minderjarigen ook een VOG aanvragen?
Ja, ook zij moeten een VOG aanvragen.
Als een kaderlid in bezit is van een VOG, blijft deze dan geldig bij een overstap naar een andere vereniging?
Ja, je kunt en mag de VOG accepteren omdat die juridisch gezien nog geldig is. En het is heel gebruikelijk om bij een nieuwe aanmelding een referentiecheck te doen, ofwel een bestuurslid neemt contact op met een bestuurslid van de nieuwe vereniging en vraagt de betreffende persoon gewoon na. Komt betreffende persoon hier schoon uit, kun je de VOG gewoon overnemen. In het geval van je referentiecheck uit kunt voeren, twijfelt of geen duidelijk antwoord krijt het verstandig een nieuwe VOG aan te vragen. Hiermee weet je zeker dat er geen nieuwe incidenten zijn gepleegd of geweest. Gaat betreffende persoon hier niet mee akkoord, weet je ook dat er waarschijnlijk meer aan de hand is.
Stap 7: Hou deze basiseis ieder seizoen up-to-date
Vaak weet je aan het eind van het seizoen wel (1) wie je nieuwe bestuursleden, trainers en andere vrijwilligers zijn waarvan je hun VOG wil inzien en (2) wie de vrijwilligers zijn waarbij het langer dan 3 jaar geleden is dat de VOG is aangevraagd en door de vereniging is ingezien. Zorg dat iemand namens de vereniging voor beide groepen voor aanvang van het nieuwe seizoen hun VOG heeft ingezien zodat je met een gerust hart aan de slag kunt laten gaan.
Het kan zijn dat je vanuit je gemeente ook gevraagd wordt om hen te informeren over de stand van zaken van de basiseisen op jouw vereniging.
Handige tips en tools
- Vertel je vrijwilligers waarom jullie dit belangrijk vinden
- Registreer de VOG's van de vrijwilligers
- Laat je begeleiden door een expert
- Kom je er niet uit of heb je hulp nodig? Wij staan voor je klaar!
Voor meer informatie of ondersteuning kun je contact opnemen met vog@nocnsf.nl
Of neem contact op met Meldpunt Code Blauw