Code Blauw: veelgestelde vragen

Code blauw KNZB

Veelgestelde vragen over Code Blauw

Ik zit ergens mee, wat nu?

Het kan voorkomen dat jij iets hebt ervaren, gezien of gehoord dat niet thuishoort in een veilig, plezierig en integer sportklimaat. Misschien maak je je zorgen dat er normen, waarden of regels worden overtreden. Of juist dat er niet wordt ingegrepen wanneer dat wel zou moeten.
Blijf niet rondlopen met nare ervaringen, ongewenste zaken die je waarneemt of zaken waar je vraagtekens bij zet. Maak het bespreekbaar en praat er over!
Wanneer je je onverhoopt niet kunt of wilt uitspreken in je eigen omgeving, bieden wij je vanzelfsprekend ondersteuning, alternatieven en advies aan!

Wie kunnen gebruik maken van Meldpunt Code Blauw?

Meldpunt Code Blauw is er voor iedereen die is aangesloten bij de KNZB. Denk aan verenigingen, leden, medewerkers, (top)sporters, ouders van minderjarige sporters, bestuursleden, kaderleden, coaches, trainers en onze officials. Meldpunt Code Blauw is er ook voor leden die worden beticht van misstanden. Wij doen namelijk niet aan waarheidsvinding en het is daarom niet aan ons om feiten vast te stellen en te oordelen over situaties of personen.

Wat doet de contactpersoon Code Blauw?

De contactpersoon Code Blauw zal naar jouw verhaal luisteren en samen met jou kijken wat verdere stappen kunnen zijn. Soms is iets op te lossen binnen de vereniging en in sommige gevallen is het verstandig om er deskundigen bij te betrekken. Dit zal altijd in overleg met de melder gebeuren. De contactpersoon Code Blauw is onafhankelijk en is namens de vereniging belast met het borgen van een veilig, plezierig en integer sportklimaat.

Wie zijn onze contactpersonen Code Blauw?
Wie is verantwoordelijk voor mijn Code Blauw melding?

De contactpersoon Code Blauw coördineert de opvolging en zorgt voor monitoring en registratie.

Hoe wordt de informatie vastgelegd?

Van de gesprekken met het Meldpunt Code Blauw wordt een samenvatting gemaakt en deze notities worden bewaard in het Case Management Systeem Sport (CMSS). In dit systeem registreren alle bij NOC*NSF aangesloten sportbonden én het Centrum Veilige Sport alle signalen en meldingen rond ongewenst gedrag, niet-integer gedrag en/of grensoverschrijdend gedrag. In het CMSS kan de sportbond alleen meldingen maken en de dossiers inzien die betrekking hebben op de eigen sporttak. In ons geval heeft de KNZB dus het overzicht van alle meldingen en dossiers van onze sport.

Hoe wordt er omgegaan met persoonlijke gegevens?

Als je een melding doet bepaal je zelf of we jouw contactgegevens mogen noteren, zodat we met je in contact kunnen blijven over de melding en de vervolgstappen. Wij delen jouw persoonsgegevens niet zonder jouw toestemming en niet verder dan voor de opvolging van jouw melding noodzakelijk is. Uiteraard heb je altijd het recht om je toestemming voor het vastleggen van gegevens in te trekken, informatie aan te vullen of te rectificeren en heb je recht op inzage in jouw dossier.

Hoe gaat de KNZB om met doping?

De zwemsport is hofleverancier van (olympische) medailles en bezorgt heel Nederland sportplezier. De KNZB hecht waarde aan eerlijke, integere en gezonde sport. Daarom doen we er alles aan om doping te voorkomen. We doen dit door het organiseren van voorlichting en controles, in nauwe samenwerking met partners als NOC*NSF, de Dopingautoriteit, European Aquatics en World Aquatics. De KNZB hanteert het dopingreglement van de Dopingautoriteit, dè Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en -voorlichting. Dopingvrije sport in Nederland is haar missie. De Wet uitvoering antidopingbeleid (Wuab) geeft de Dopingautoriteit de wettelijke grondslag voor het uitvoeren van haar taken. Zij wordt hierop gecontroleerd door de WADA (World Anti Doping Agency).

Klik hier voor meer informatie over doping en de risico’s en de rechten en plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles.

Hoe meld ik mij bij het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN)?

Het CVSN is een landelijk centrum dat beschikbaar is voor alle sporten en sporters voor het stellen van vragen en het melden van misstanden. De casemanagers van CVSN luisteren, denken mee en begeleiden je naar de beste oplossing.
Het CVSN is doordeweeks tussen 08.30-17.30 telefonisch te bereiken via 0900 – 202 55 90. Mailen kan via info@cvsn.nl.

Buiten kantoortijden kun je 24/7 een chat starten.

Wil je anoniem blijven? Dan kun je gebruik maken van de Speak Up faciliteit.
Voor meer informatie klik dan hier.

Hoe zit het met anonimiteit en vertrouwelijkheid?

Anoniem melden
Je mag anoniem een melding maken. Weet dat deze wel moeilijk opvolgbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat er vaak geen hoor- en wederhoor toegepast kan worden.

Via de SpeakUp functionaliteit van het Centrum Veilige Sport Nederland kun je anoniem berichten versturen.

Bij (vermoedens van) strafbare feiten kun je ook gebruik maken van Meld Misdaad Anoniem, zowel online als telefonisch 0800-7000.

Vertrouwelijkheid
Jouw informatie wordt vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Dit betekent dat de informatie niet verder gedeeld wordt dan strikt noodzakelijk.

Wél is het goed om te beseffen dat de gesprekken die je voert met het Meldpunt Code Blauw niet altijd vertrouwelijk kunnen blijven. Of je nu melder of beklaagde bent.

Het kan namelijk voorkomen dat de verstrekte informatie opgevolgd moet worden door functionarissen binnen en buiten Meldpunt Code Blauw of door andere instanties. Denk daarbij aan situaties waarin sprake is van gevaar voor jou of derden of situaties waarbij sprake is van strafbare feiten.

Vanzelfsprekend is het wel zo dat jouw informatie niet verder gedeeld wordt dan wat strikt noodzakelijk is voor een deugdelijke opvolging.

Wat gebeurt er met een anonieme melding?

Je mag anoniem een melding maken. Dit kan moeilijk opvolgbaar zijn, omdat er vaak geen hoor- en wederhoor toegepast kan worden.

Jouw informatie wordt vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Dit betekent dat de informatie niet verder gedeeld wordt dan strikt noodzakelijk. Het is wel goed om te beseffen dat de gesprekken die je voert met het Meldpunt Code Blauw niet altijd vertrouwelijk kunnen blijven. Of je nu melder of beklaagde bent.

Het kan namelijk voorkomen dat de verstrekte informatie opgevolgd moet worden door functionarissen binnen en buiten Meldpunt Code Blauw. Denk daarbij aan situaties waarin sprake is van gevaar voor jou of derden of situaties waarbij sprake is van strafbare feiten.

Liever geheel vertrouwelijk in gesprek?

Als melder of beklaagde kun je voor een vertrouwelijk gesprek of een luisterend oor terecht bij een vertrouwenspersoon. Deze wordt in voorkomende gevallen kosteloos beschikbaar gesteld door tussenkomst CVSN. De vertrouwenspersoon biedt jou ondersteuning en advies en ziet erop toe dat je zelf zoveel mogelijk de regie houdt over het vervolg.

Ik word van grensoverschrijdend gedrag beschuldigd. Wat nu?

Wanneer je van grensoverschrijdend gedrag wordt beschuldigd, kun je altijd contact opnemen met het Meldpunt Code Blauw óf met CVSN. Hier kun je jouw verhaal doen en krijg je advies over je rechten en plichten en de te nemen of te overwegen vervolgstappen. Indien nodig word je doorverwezen naar een vertrouwenspersoon voor verdere begeleiding.

Wat doet de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van mijn vereniging?

Bij de vertrouwenscontactpersoon kun je terecht met signalen, vragen, zorgen, dilemma’s en vermoedens over ongewenst gedrag, niet-integer gedrag of grensoverschrijdend gedrag.
De VCP hoort je aan, kan je advies geven, doorverwijzen naar hulpinstanties én je adviseren over de vervolgstappen.

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast.

Kortom, onder grensoverschrijdend gedrag (GOG) valt al het gedrag dat we niet willen zien binnen de vereniging. Het gaat dan over schendingen van normen en waarden van de sport en samenleving zoals die zijn vastgelegd in wet- en regelgeving, statuten, reglementen en gedragscodes.

Voor welke overtredingen geldt een meldplicht?

Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/is geweest van doping, matchfixing, seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

‘Gewone’ leden hebben een meldverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.

Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik nieuwe vrijwilligers inzet?

Ten eerste een aannamegesprek. Het is raadzaam om met elke vrijwilliger die binnen jouw vereniging actief wordt, een aannamegesprek te voeren. Dat doe je onder meer om de gedragsregels binnen je club met elkaar te bespreken, en eventueel te laten ondertekenen. Ook voor vrijwilligers geldt dat zij een VOG moeten kunnen overleggen wanneer zij in een machtspositie worden geplaatst ten opzichte van óf indien zij anderszins regelmatig in aanraking komen met kwetsbare sporters, denk aan minderjarigen of personen met een beperking.

Ten tweede maak vrijwilligers lid. Maak de vrijwilligers van jouw vereniging lid. Zij zijn dan gebonden aan de regels van de vereniging, denk aan de gedragscodes. Dat betekent dat iemand ook tuchtrechtelijk kan worden vervolgd, mocht er wat misgaan.