• KNZB

Over ons

Super Spetters 1

Kennismaken met de zwemsporten

Zwemmen is voor iedereen, van jong tot oud. Het houdt je fit en gezond en er is weinig kans op blessures. Er zijn verschillende zwemsporten, zoals zwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen. Ook voor mensen met een lichamelijke beperking is de zwemsport uitermate geschikt.

Verder na je zwemdiploma
Heb jij je zwemdiploma gehaald en wil je blijven zwemmen? Ben jij een echte waterrat en vind je het echt kicken om 'van de hoge' te springen, zo hard mogelijk naar de overkant te zwemmen, van de glijbaan te 'roetsjen' of de mensen nat te spetteren met een 'bommetje'?

Zwemverenigingen hebben hier allerlei leuke activiteiten voor om jou kennis te laten maken met de zwemsport. Soms doet een zwemvereniging aan Swimstar. Met Swimstar leer je in 4 lessen (Shoot, Trick, Action en Race) iets van wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen, schoonspringen en waterpolo. Na elke les krijg je een sticker die je op een diploma plakt. Na 4 lessen heb je een volgeplakt diploma en ben je een SwimSTAR!

Ook het Sterrenplan is een mogelijkheid. Met het KNZB Sterrenplan kun je kennismaken met de 4 verschillende zwemsporten: zwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen. Je leert samen met je vriendjes en vriendinnetjes sporten, het zwemmen lang vol te houden, trucjes in het water en nog veel meer. Wanneer je een onderdeel erg goed kunt, ontvang je een sticker voor op de poster, en wanneer je alle oefeningen van een onderdeel goed hebt afgerond, ontvang je een certificaat!

Maar verenigingen hebben nog veel meer leuke activiteiten! Zwemmen is supergezellig en gezond. Je kunt het op elk niveau doen, puur voor de lol of juist heel fanatiek. Er zijn in Nederland zo'n 450 zwemverenigingen, dus er zit er vast ook wel één in jouw dorp of stad. Wedden dat je heel snel allemaal nieuwe vrienden en vriendinnen maakt?

Over ons

De Koninklijke Nederlandse Zwembond is een trotse organisatie die zich al 130 jaar inzet om de zwemsport in Nederland te promoten. Binnen de sporttakken (para)zwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen en schoonspringen stimuleren wij de breedte- en topsport (EK’s, WK’s en Olympische/Paralympische Spelen). Bij de bond werken circa 65 professionals die zich inspannen voor ± 420 verenigingen, 43 startgemeenschappen en circa 130.000 leden. Het bondsbureau is gevestigd in Nieuwegein.

KNZB

Samen verbinden we 1 miljoen zwemmers
Wie aan Nederland denkt, denkt meteen aan water. We kennen een unieke zwemcultuur, zwemmen is al jaren een van de meest beoefende sporten in ons land. De manier waarop we willen zwemmen verandert wel. Het is ook niet meer vanzelfsprekend om (levenslang) lid te zijn van een vereniging. Tegelijkertijd weten we uit onderzoek van NOC*NSF dat verenigd sporten duurzaam sporten is.

Vaker individueel, daar waar en wanneer dit het beste past: zo denkt de Nederlander erover. Dit raakt iedereen uit de zwembranche. Of je nu een zwemmer, vereniging, exploitant, gemeente of belangenbehartiger bent. We hebben elkaar nodig om meer mensen blijvend te laten zwemmen. Samen verbinden we 1 miljoen zwemmers in 2024. Dat is één van onze strategische doelstellingen.

Visie
Passie voor water is wat ons bindt, topsporters winnen, meer mensen zwemmen, sporters maken hun ambities waar en alle betrokken organisaties ontwikkelen zich positief. Dat realiseren we door het verbinden van verenigingen, zwemmers en overige zwemorganisaties binnen zwemmend Nederland.

Missie
Als KNZB brengen wij plezier, veiligheid en fitheid door zwemmen toegankelijk te maken. Met een actueel zwemaanbod dat past bij elke levensfase brengen wij zwemmend Nederland samen. Een leven lang zwemmen voor iedereen.

Passie voor water

1 miljoen zwemmers in 2024
We hebben een duidelijke ambitie: meer mensen vaker en blijvend laten zwemmen. Hierin staan wij natuurlijk niet alleen. Dit is een gezamenlijk belang van ons allemaal. We nodigen iedereen - van vereniging tot zwembad, van gemeente tot ketenpartner - dan ook uit om hierin samen op te trekken. Een bundeling van krachten maakt onze branche alleen maar sterker.

Samen kunnen we van waarde zijn voor alle zwemmers. Niet alleen in verenigingsvormen, maar ook in anders georganiseerd verband. Factoren als demografische veranderingen, individualisering en sociale media zijn van invloed op het sportgedrag. Millennials kijken anders aan tegen verenigingslidmaatschap en senioren blijven langer vitaler. Om sporters te blijven inspireren moeten we breed en vraaggericht denken en inspelen op veranderende behoeften.

Kernwaarden KNZB