• Verenigingen
  • Jeugdsport

Aan de slag met vernieuwing KNZB Sterrenplan

24 oktober 2024

201123 meisjespirngtinzwembad gekochtopshutterstock

Aan de slag met vernieuwing KNZB Sterrenplan

Het Sterrenplan is een product/programma van de KNZB voor verenigingen met een specifiek aanbod voor kinderen na de zwemlesfase. Het Sterrenplan geldt vaak als eerste kennismaking met verschillende zwemsporten in het water. De huidige versie van het Sterrenplan dateert van 2012 en is verouderd. Met het vernieuwen van het Sterrenplan sluiten we aan bij de KNZB Jeugdsportvisie waarbij plezier, spelenderwijs leren, veelzijdig bewegen en ontwikkelen belangrijke pijlers zijn.

Proces vernieuwing Sterrenplan
De opzet en uitgangspunten voor het vernieuwde Sterrenplan staan. In de huidige fase wordt gewerkt aan de inhoud en hiervan staan de eerste prototypes van activiteiten inmiddels op papier. Deze worden op zaterdag 2 november 2024 met een groep (jeugd)trainers uit het land getest. We vinden het namelijk belangrijk om experts vanuit verschillende achtergronden en zwemsporttakken te betrekken in dit proces. Deze experts zullen op 2 november niet alleen zelf het zwembad in duiken om activiteiten te testen, maar ook via een co-creatie sessie aan de slag gaan om nieuwe prototypes van activiteiten te ontwerpen.

Denk mee!
Ben jij een (jeugd)trainer, wil je meedenken met het vernieuwde Sterrenplan en kun aanwezig zijn op 2 november in Zeist? Dan kan je je aanmelden en meer informatie lezen via dit formulier. We stellen je hulp zeer op prijs!

In een volgende fase worden deze ontwikkelde activiteiten verder uitgewerkt en bijgeschaafd.

Activiteiten testen met de doelgroep
Hierna volgt een periode waarbij de activiteiten ook met de doelgroep kinderen van ongeveer 6-9 jaar getest gaat worden. Ook hiervoor roepen we graag de hulp van jeugdtrainers en verenigingen in. We maken voor het testen van de activiteiten graag zoveel mogelijk gebruik van al bestaande groepen. Biedt jouw vereniging het Sterrenplan (of een vergelijkbaar aanbod) aan voor kinderen na de zwemlesfase? En lijkt het je leuk om de nieuwe activiteiten te testen? Maak je interesse kenbaar via jeugdsport@knzb.nl, dan nemen we te zijner tijd contact met je op.

Vervolg
Nadat de activiteiten met de doelgroep getest zijn volgt weer een periode om de feedback te verwerken en de activiteiten verder te optimaliseren. Wanneer de inhoudelijke ontwikkeling klaar is, volgt een periode waarin aan de slag wordt gegaan met het vormgeven, vermarkten, presenteren en communiceren van het product. We verwachten het nieuwe Sterrenplan in de loop van 2025 te kunnen lanceren.