Aanbevelingen na eerste ronde KNZB Verenigingszwemcompetitie
Aanbevelingen na eerste ronde KNZB Verenigingszwemcompetitie
De eerste ronde van de KNZB Verenigingszwemcompetitie (VZC) is weer achter de rug. Het verslag vind je hier. Vanwege de nieuwe opzet is er een evaluatie geweest waar een aantal aanbevelingen is uit voortgekomen. Een hekel punt was de lengte van de wedstrijden.
Iedereen begrijpt heel goed dat de VZC een verenigingscompetitie is. Veel zwemmers die meedoen is leuk en zorgt voor veel sfeer in het bad. We hebben gezien dat vooral in de A-klasse men tegen problemen aanloopt door de lange onderdelen. Hierop zijn aanpassingen doorgevoerd in het programma zodat deze beter aansluit bij de programma's van de B/C klasse. Om de duur van de wedstrijden wel schappelijk te laten zijn doet de taakgroep Competities en Circuits van de KNZB verder de volgende aanbevelingen:
- Neem geen minioren mee.
- Verdeel de zwemmers goed over de verschillende nummers. De junior die de 400 niet aan kan, mag ook een 200 of 100 bij andere leeftijden doen.
- Wees beperkt in je inschrijving, zeker als er maar één zwemmer meetelt.
- Kijk goed naar de inschrijftijden in relatie tot de vervangende tijden. Wees terughoudend met sporters die ruim boven de vervangende tijd zwemmen.
- Werk met een overhead start.
In afwijking t.o.v. de eerder gepubliceerde bepalingen is het toegestaan om van volgorde van programma’s af te wijken en om programma’s (zelfde zwemslag, zelfde zwemafstand, zelfde geslacht) samen te voegen. Als die mogelijkheid er is, maak er gebruik van. Het is zonde om twee halve series te laten zwemmen, zeker op de 200 of 400 meter. Let op! In Splash MM moeten het wel de oorspronkelijke programmanummers gehanteerd blijven worden t.b.v. de puntentelling. Tweede opmerking is dat het samenvoegen van jongens/meisjes of dames/heren niet is toegestaan, dat was bij de 1e ronde een noodmaatregel, maar is niet conform KNZB reglement.
Dan nog t.a.v. het tijdschema dat je in Splash kunt laten berekenen. Zorg dat de afronding op 1 minuut staat. Dan krijg je tijdschema's die dichter tegen de werkelijkheid aan zitten, dan dat je de afronding op 5 minuten hebt staan.
De gemiddelde competitiewedstrijd zal ongeveer 3 tot 3.5 uur duren. Zie hier het bijgewerkte programma en overzicht vervangende tijden.