• TeamNL Waterpolo

Brons voor Caspar Corbeau op de 200m schoolslag

31 juli 2024

69058017 BSR AGENCY

Tijdens de vijfde dag van de Olympische Spelen in Parijs kwamen bij het wedstrijdzwemmen vier Nederlandse zwemmers in actie. Kai van Westering (100m rugslag) en Tes Schouten (200m schoolslag) kwamen in actie tijdens de series in de ochtend en Marrit Steenbergen (100m vrije slag) en Caspar Corbeau (200m schoolslag) kwamen beiden in actie voor een podiumplek tijdens hun kansrijke finales. Bij het waterpolo namen de Nederlandse Waterpolodames het tijdens hun voorlaatste poulewedstrijd op tegen Australië.

Na het uitvallen van Arno Kamminga door een rugblessure was alle hoop gevestigd op Caspar Corbeau op de 200m schoolslag finale. Gisteren kwalificeerde hij zich met een tijd van 2.09,52 als vierde voor de finale. Tijdens de finale zwom Caspar Corbeau met een tijd van 2.07,90 naar een prachtige bronzen medaille. Vanaf het begin lag Corbeau al goed in de race. Na 100m tikte hij zelfs als tweede aan. Die kracht zette hij voort in de tweede 100m, waardoor hij uiteindelijk met een PR op een welverdiende derde plek terechtkwam. Met de bronzen medaille van Corbeau heeft TeamNL de eerste zwemsport mediale binnengehaald, hopelijk op weg naar meer.

Na de 100m rugslag afgelopen zondag, kwam Kai van Westering vandaag in actie op de 200m rugslag. In de series tikte van Westering als 23ste aan in een tijd van 1.58,99, waarmee hij zich helaas niet plaatst voor de halve finale. Naast Kai van Westering kwam ook Tes Schouten vandaag in actie voor haar tweede afstand van dit toernooi. Na de 100m schoolslag afgelopen zondag, kwam Schouten vandaag in actie op de 200m schoolslag. Afgelopen februari werd Schouten met een tijd van 2:19.81 nog wereldkampioen op deze afstand en behoort dus zeker tot de favorieten. Die rol omarmde Schouten tijdens de ochtendseries door zich met een tijd van 2.23,08 als tweede te plaatsten voor de halve finale in de avond. Alleen de Zuid-Afrikaanse Tatjana Smith was met een tijd van 2.21,57 sneller tijdens de series. Tijdens de halve finale zwom Schouten in een tijd van 2.22,74 naar een derde kwalificatieplek voor de finale morgen.

Zowel Marrit Steenbergen als Caspar Corbeau zwommen vandaag hun kansrijke finales. Marrit Steenbergen plaatste zich gisteren met een tijd van 52,86 als vijfde voor de finale van vandaag. In de finale zwom Steenbergen met een tijd van 52,83 iets sneller dan gisteren, maar eindigde helaas op een zevende plek. Sarah Sjöström, die gisteren langzamer zwom dan Marrit Steenbergen, tikte als eerste aan en werd Olympisch Kampioen.

Na een moeizame wedstrijd verloren de Nederlandse Waterpolodames tijdens penalty’s met 14-15 van Australië. Het was niet lang geleden dat de twee landen tegenover elkaar stonden. Afgelopen maand won Nederland met 11-10 van Australië tijdens de Waterpolo Cup Rotterdam. Vandaag was het een moeizame en soms slordige wedstrijd voor Oranje, die dankzij een paar goede acties van keepster Laura Aarts overeind wist te blijven, maar uiteindelijk toch verloor van de Australiërs.

Ook Coach Evangelos Doudesis was niet helemaal tevreden over de wedstrijd: "Slordige wedstrijd. We waren niet goed vandaag. We hebben ongeduldig gespeeld in de aanval. Grote deel mijn verantwoordelijkheid, ik was ook niet goed vandaag [...] Hoofd op. En door tegen Canada. Komt goed!"

Voor nu behoud Nederland haar koppositie in de poule. Aankomende zondag komt Oranje in actie tijdens de laatste poulewedstrijd tegen Canada.

Karakteristieken Waterpolo:
Periodestanden Nederland – Australië: 3-1, 1-2, 1-3, 2-1 (7-8 Penalty’s)
Doelpunten Nederland (Penalty’s niet meegerekend): Simone van de Kraats 2, Sabrina van der Sloot 2, Kitty-Lynn Joustra 1, Lola Moolhuijzen 1, Bente Rogge 1
Doelpunten/schoten: 7/26 (Nederland), 7/24 (Australië)
Balbezit-tijd: 14:46 (Nederland), 17:14 (Australië)