• TeamNL
  • TeamNL Para-zwemmen
  • Column

Column Lisa Kruger; Met plezier creatief

20 april 2025

Lisa Kruger

Lisa Kruger nam als paralympisch zwemster deel aan drie Spelen. Ze combineert haar topsportcarrière met een studie geneeskunde en zet zich actief in voor de zichtbaarheid van de parasport. In haar maandelijkse column deelt Lisa haar persoonlijke ervaringen, prikkelende inzichten en eerlijke observaties over de wereld van de parasport. Van het dagelijks leven als onderdeel van de zwemploeg tot bredere maatschappelijke thema’s.

TeamNL para-zwemmen



Veel mensen weten inmiddels wel van ons bestaan, al helemaal binnen de zwemsport. Want het Nederlandse Paralympische Zwemteam is al jaren een van de beste teams ter wereld. Structureel produceren we Europees-, Wereld- en Paralympisch kampioenen. Maar wat voor veel mensen nog altijd niet echt duidelijk is, is wat wij nou precies doen. Want: wat maakt het Paralympisch zwemmen nou precies anders dan het Olympisch zwemmen.

Het mooie is: in de wedstrijden niet zo heel veel. In tegenstelling tot veel andere Paralympische sporten mogen wij namelijk geen hulpmiddelen zoals protheses gebruiken. We zijn net als reguliere zwemmers volledig aangewezen op ons eigen lichaam in het water.

Maar waar zit het verschil dan wel?
Een grote factor is het trainen. Dit is namelijk ontzettend geïndividualiseerd, en onze hoofdcoach Bram moet met iedereen rekening zien te houden. Voor ons allen kan hij namelijk een mooie benen set bedenken, maar dat is niet uit te voeren door Julian Hendriks, die beide benen amper kan gebruiken. Ik zelf kan niet langer dan 25m wrikken voor mijn pols besluit er mee op te houden, en te veel armen-sets in de week heeft ook een grote kans dat halverwege de week de pijn te veel wordt.

Je kan ons allen na de krachttraining én een set maximaal zwemmen nog een rustig setje doorzwemmen geven, echter bij Florianne Bultje resulteert dit in een beeld dat er voor veel mensen eng uit kan zien: helemaal verstijft van spierkrampen. Zwemmen (en lopen) daarna is onmogelijk.

Met gevaar voor eigen leven (mag ik best zeggen) zwem ik in de baan met Liesette Bruinsma, die blind is. Door een pomp in het water te leggen die bubbeltjes omhoog blaast zwemt ze niet tegen de kant, en door af en toe de lijn te voelen zwemt ze niet tegen mij aan. Een mooie oplossing, die voor ons beide fijn is. Overal maken we kleine aanpassingen om het voor iedereen en zijn beperkingen een ideaal topsport programma te draaien, en daar zijn we best creatief in geworden.

Een aantal mooie aanpassingen op een rijtje:
-Bas Takken kan wel springen, maar niet landen door zijn voetbeperking. In de weken dat sprongen in de krachttraining een vereiste zijn, springt hij voor de zwemtraining vanaf het startblok zo ver mogelijk in het water, een zachte landing dus.


-Suzie Pellis heeft geen onderarm, en dus kan krachttraining een uitdaging zijn. Door een band om haar bovenarm te doen kan ze toch gewichten oppakken en pull-ups maken. (Ik gebruik dezelfde tactiek)


-Florianne wordt geholpen bij de start. Vanwege haar beperking verliest ze ontzettend snel haar evenwicht op het blok, dus iemand houdt haar heupen vast zodat ze niet om kan vallen.


-Videobeelden zijn niet meer weg te denken uit een professioneel trainingsprogramma, maar daar informatie uit halen kan erg lastig zijn als je niks ziet. Een slechtziend persoon laten voelen wat er gebeurt in het beeldmateriaal, en laten voelen wat de aanpassing is die je zou willen zien is daar de beste oplossing voor.


-Hangen aan mijn arm is simpelweg niet mogelijk bij de rugslag start. Daarom hang ik aan maar 1 arm. Bij een normale blokstart zijn we erachter gekomen dat het sneller gaat als ik met mijn linkerarm achter start, en deze na het startsignaal naar voren slinger mijn duik in. Dit omdat ik hem niet kan gebruiken om af te zetten, en ik een paar centimeter armlengte mis.

En zo zijn er talloze aanpassingen die wij maken. Door creatief om onze beperkingen heen te werken, zijn we een stuk minder beperkt, en alleen een beetje anders.

Bekijk het Instagram kanaal van het team. Lisa is te volgen via haar Instagram kanaal. Heb je een specifieke vraag voor Lisa? Mail ons op communicatie@knzb.nl.