De Dolfijn Nederlands kampioen estafette mix en vrouwen | PSV wint NK Estafette heren

15 oktober 2024

HR K Jv O Sportfotografie KJ94682 20241013 182301

Met een goedgevulde tribune vond afgelopen zondag het NK Estafette plaats in de Dordrechtse Sportboulevard. Nadat ZPC Amersfoort vorig jaar overall winnaar was, werd De Dolfijn dit weekend Nederlands kampioen op de mix en bij de vrouwen. PSV won het Nederlands kampioenschap bij de heren.

Teamprestatie De Dolfijn
Beide teams presteerden sterk in de estafettes, waarbij De Dolfijn onder andere de 4x100m vrije slag en wisselslag bij de dames won. PSV was het sterkste op dezelfde onderdelen bij de heren. Hanna Kareinen, Kira Toussaint, Kinge Zandringa en Serena Stel waren bij de dames de snelsten in 4:04.97 op de 4x 100m wisselslag. Blue Marlins (4:08.23) en ZPC Amersfoort (4:08.65) werden tweede en derde.

Bij de mix 4x 50m wisselslag zwommen Bram Zwetsloot, Kingue Struijf, Kinge Zandringa en Kira Toussaint naar een winnende tijd van 1:42.99. Met deze tijd bleven de Amsterdammers Blue Marlins (1:45.85) en ZPC Amersfoort (1:48.41) ruim voor.

Volgens Job van Duijnhoven, hoofdtrainer bij De Dolfijn, is het kampioenschap een gevolg van de nieuwe ingeslagen weg. ‘’Deze overwinning is een teken van een goede samenwerking binnen de groep. De dames hebben het fantastisch gedaan! We hadden de winst in het algemeen klassement als doel, de vrouwen bleven iedere estafette strijden voor de snelst mogelijke tijd. Het is een groot compliment voor iedereen binnen De Dolfijn aangezien we ook op iedere junioren estafette een podiumplek hebben behaald. Het laat zien dat de ingeslagen weg van vier jaar geleden zijn vruchten begint af te werpen.’’

HR K Jv O Sportfotografie KJM4149 20241013 174202

Dolfijn zwemster en Olympiër Kira Toussaint kwam in Dordrecht vijf keer in actie. Ze herkent zich in de woorden van Van Duijnhoven.

‘’Sommige meiden zwommen afstanden die ze normaal niet doen, ze hebben het erg goed gedaan. We hebben een goede trainingsgroep en de meiden maken een onwijs mooie ontwikkeling door. Het geeft me veel energie om elke dag samen te trainen en stappen te zetten. Het is schitterend dat het op deze manier tot uiting is gekomen. Al met al was het een gezellige én goed georganiseerde dag, ook omdat er veel enthousiaste junioren waren!''

Goede sfeer in PSV team
PSV’ers Lars Minnaert, Cas Verstegen, Emre Gurdenli en Luuk van Rooij werden in de 4x 100m wisselslag Nederlands kampioen met een tijd van 3:40.52. Blue Marlins (3:40.55) en ZPC Amersfoort (3:41.47) werden tweede en derde. Van Rooij zwemt al tien jaar bij PSV en kijkt terug op een succesvolle dag met de estafette heren.

‘’Mede doordat onze trainingsgroep tegenwoordig uit alleen PSV-zwemmers bestaat, is de samenhorigheid gegroeid. Na de drie gewonnen onderdelen wisten we dat het kampioenschap mogelijk was, de motivatie om te winnen groeide daardoor. We hebben laten zien dat we bij de top van Nederland horen en daar ben ik trots op! De sfeer in het team is onwijs goed, we weten wat we aan elkaar hebben en daardoor zijn we nog dichter naar elkaar toe gegroeid met het Nederlands kampioenschap als schitterende beloning.’’

Schermafbeelding 2024 10 15 om 15 01 25

Uitstekende organisatie
Jasper Wolsing, evenementenmanager bij de KNZB, is erg tevreden over het verloop van het Nederlands kampioenschap. Hij benadrukt dat de verenigingsleden van MNC Dordrecht het kampioenschap perfect hebben georganiseerd.

‘’Het was een zeer geslaagde dag in Dordrecht. De MNC-leden hadden de dag tot in de puntjes goed geregeld en een NK Estafette past goed in de accommodatie. We proberen een spreiding te maken met onze toernooien door het land. We zijn erg blij met Eindhoven, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag, Heerenveen en Drachten als wedstrijdlocaties. Met een NK Estafette in Dordrecht hebben we er een schitterende locatie bij.’’

Op deze pagina vind je de puntentelling per team. Via deze link vind je de zwemtijden per onderdeel. De gemaakte wedstrijdfoto’s van Kees-Jan van Overbeeke zijn op deze pagina te bekijken.