• Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL Wedstrijdzwemmen

Drie medailles en twee Nederlandse records bij World Cup Shanghai

21 oktober 2024

Nyls BSR AGENCY

Drie medailles en twee Nederlandse records bij World Cup Shanghai

Nyls Korstanje heeft afgelopen weekend bij World Cup-wedstrijden in Shanghai twee van zijn eigen Nederlandse records op de kortebaan (25m) scherper gesteld.

Vrijdag 18 oktober tikte de 25-jarige zwemmer op de 100 meter vlinderslag aan in 49.24 seconden, goed voor zilver in de finale achter de Zwitser Noe Ponti (48.40). De oude toptijd van Korstanje dateerde van 2 juli 2022, gezwommen in Amsterdam.

Zondag 20 oktober dook Korstanje in de series van de 50 meter vlinderslag voor het eerst in zijn carrière onder de 22 seconden: 21.96. Op 3 juli 2022 had hij in Amsterdam 22.25 laten klokken.

Overigens zwom Noe Ponti in Shanghai in de series een wereldrecord op de 50 meter vlinderslag: 21.67. De tijd van Korstanje was de 7e ooit gezwommen op deze afstand.

In de finale van de 50 meter noteerde Korstanje 22.00 seconden. Daarmee won hij - net als op de 100 meter vlinderslag - zilver achter Ponti (21.68). Ook Caspar Corbeau pakte een medaille in Shanghai. Hij veroverde zondag brons op de 200 meter schoolslag in 2.02.42 minuten.

Corbeau, Korstanje en Arno Kamminga, die in China niet in de prijzen viel, doen volgend weekend (24-26 oktober) eveneens mee aan de World Cup-wedstrijden in Incheon (Zuid-Korea) en een week later (31 oktober – 2 november) ook in Singapore. In Singapore gaan ook Kenzo Simons en Femke Spiering van start.

De TeamNL-sporters kunnen bij de World Cup-wedstrijden ook richttijden zwemmen voor de WK kortebaan, van 10 tot en met 15 december in Boedapest. Dat deden ook meerdere zwemmers bij de Drachten Qualification Meet (DQM), afgelopen weekend in zwembad De Welle.

Klik hier voor de voorlopige tussenstand voor de WK-kwalificatie.

Zondag 3 november - als ook de resultaten van de World Cup-wedstrijden in Incheon en Singapore bekend zijn - worden er in totaal maximaal acht individuele sporters door de Selectiecommissie Zwemmen van de KNZB voor de WK geselecteerd. De gezwommen tijden in Drachten en Azië zijn bepalend.

Voor alle resultaten van de DQM:

https://www.livetiming.dzpc.nl

Voor meer informatie, programma, startlijsten en resultaten in de World Cup:
https://www.worldaquatics.com

Voor de bepalingen en de minimale prestatie-eisen voor de WK kortebaan:
https://www.knzb.nl/wedstrijdzwemmen/wedstrijden-en-evenementen-wedstrijdzwemmen

(Foto BSR Agency)