Haagse zwemverenigingen zetten volgende stap in professionalisering

21 oktober 2024

Schermafbeelding 2024 10 21 om 16 26 29

De zwemsport in Den Haag heeft een belangrijke stap gezet richting verdere professionalisering. Sinds het begin van het nieuwe zwemseizoen kunnen verschillende zwemverenigingen in de regio samenwerken met Alisha Vieira, de nieuwe verenigingsmanager van de Haagse zwemverenigingen. Deze stap sluit aan bij een landelijke trend om de zwemsport te versterken en verder te professionaliseren.

Oorsprong van het initiatief
Het initiatief om de zwemsport in Den Haag verder te professionaliseren, begon enkele seizoenen geleden bij de Haagse zwemvereniging Blue Marlins. Zij benaderden de Gemeente Den Haag en de KNZB met het verzoek om mee te denken over de invulling van een betaalde functie die zich zou richten op de professionalisering van de zwemsport. Op verzoek van de Haagse zwemsport is de Stichting Top Zwemsport Den Haag (TZDH) hierbij betrokken.

TZDH is een overkoepelende organisatie waarin alle Haagse zwemverenigingen nauw samenwerken met een duidelijke organisatiestructuur. Binnen deze structuur staat talentontwikkeling centraal. Rob Schaafsma, voorzitter van TZDH, benadrukt het belang van deze samenwerking:

“We zijn altijd op zoek naar een volgende stap om de Haagse zwemsport te versterken. We zijn ambitieuze verenigingen en deze functie is een mooie uitkomst van de lokale samenwerking."

De rol van verenigingsmanager Alisha Vieira
Met de aanstelling van Vieira als verenigingsmanager, krijgen de Haagse zwemverenigingen nu extra ondersteuning om hun ambities waar te maken. Vieira, zelf een gepassioneerd wedstrijdzwemster, wil haar enthousiasme voor de sport overbrengen op de verenigingen.

“Het plezier dat ik zelf uit het wedstrijdzwemmen haal, neem ik mee in de ondersteuning van de Haagse zwemverenigingen die aangesloten zijn bij TZDH. Ik ga me richten op de drie belangrijke thema’s; kader opleiding, het creëren van een veilig sportklimaat en ledenwerving en ledenbehoud.’’

Lokale samenwerking als sleutel tot succes
De aanstelling van een verenigingsmanager in Den Haag wordt gezien als een uitstekend voorbeeld van lokale samenwerkingen met meerdere verenigingen. Paulien van den Boogaard, projectleider professionalisering bij de KNZB, prijst het initiatief.

“Juist door samen te werken kom je verder. Den Haag is de thuisbasis van meerdere zwemverenigingen, die veelal gebruikmaken van hetzelfde zwembad. Door op lokaal niveau samen te werken met zowel de gemeente als de bond, kan de zwemsport in Den Haag verder groeien en professionaliseren. Wij geloven dat dit model ook in andere regio’s een groot succes kan zijn.”

Meer informatie en ondersteuning
Met de aanstelling van Vieira en de nauwe samenwerking tussen verschillende partners, lijkt de Haagse zwemsport klaar voor een nieuwe fase van professionalisering.

Op deze pagina vind je meer informatie over de professionalisering en versterking van zwemverenigingen. Voor specifieke vragen is Paulien van den Boogaard bereikbaar via het e-mailadres: verenigingsondersteuning@knzb.nl.