• Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL Wedstrijdzwemmen

Jacco Verhaeren terug bij KNZB

13 augustus 2024

Jacco Verhaeren OP

Jacco Verhaeren terug bij KNZB

Jacco Verhaeren keert na de Olympische Spelen van Parijs terug bij de KNZB. De voormalige coach van onder meer Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo gaat vanaf 1 september aan de slag als Performance Strateeg Topzwemmen.

Jacco Verhaeren was eerder van 2006 tot 2014 technisch directeur van de KNZB, alvorens hij naar Australië verhuisde om daar ‘team director’ te worden. In 2020 stopte Verhaeren Down Under omdat hij met zijn gezin weer in Nederland wilde wonen. Een jaar later werd hij door de Franse zwembond gevraagd als ‘directeur d’équipe’ met als belangrijkste doel de Franse zwemmers te laten schitteren op de ‘eigen’ Olympische Spelen in Parijs.

Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de KNZB, is heel blij met de terugkeer van Verhaeren: “Jacco heeft bewezen, zowel bij de KNZB als in Australië en Frankrijk, dat hij weet hoe zwemmers succesvol kunnen worden en blijven. Met de kennis en ervaring die hij in het buitenland heeft opgedaan, verwachten we dat hij ook het Nederlandse wedstrijdzwemmen weer nieuwe impulsen kan geven.”

Verhaeren combineert zijn werkzaamheden bij de KNZB met zijn functie binnen het sportief managementteam bij de wielerploeg Team Visma | Lease a Bike. Bij de KNZB zal hij nauw gaan samenwerken met technisch directeur Sjors Lommerts. De laatste zal zich meer gaan focussen op de organisatorische en zakelijke aspecten van het wedstrijdzwemmen en andere sporttakken binnen de KNZB.

Sjors Lommerts: “Dat Jacco ook één van de sportieve managers wordt bij wielerploeg Team Visma | Lease a Bike, zien we als een meerwaarde, zoals zij dat omgekeerd ook zien. Jacco is altijd een groot voorstander van kruisbestuiving geweest. Hij weet als geen ander wat de ene sport van de andere kan leren, welke overeenkomsten en win-win-voordelen er zijn en hoe je die kunt inzetten om er samen beter van te worden."

Jacco Verhaeren was in de jaren ‘90 mede verantwoordelijk voor de opkomst van het Nederlandse topzwemmen. In eerste instantie als jonge coach van PSV en later als bondscoach leidde hij Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn naar meerdere olympische titels in Sydney 2000 en Athene 2004. Later was hij coach van onder meer Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis en Inge Dekker, die samen met de andere ‘Golden Girl’ Femke Heemskerk in Beijing 2008 goud wonnen op de 4 x 100 vrij. Kromowidjojo voegde daar in London 2012 nog twee keer individueel goud aan toe. Naast deze bekende toppers had Verhaeren als trainer/coach nog tal van andere Nederlandse zwemmers onder zijn hoede op weg naar (inter)nationale successen.

Foto: Jacco Verhaeren als ‘directeur d’équipe’ van de Franse zwembond. (Foto Orange Pictures)