Karina van Holst Pellekaan, official in Down Under

07 december 2022

Nieuws 7

Naast zestien zwemmers en acht begeleiders van het KNZB TeamNL komt er volgende week bij de Wereldkampioenschappen kortebaan in Melbourne nóg een Nederlander in actie. Karina van Holst Pellekaan (56) vertegenwoordigt ons land Down Under als official.

Op de Dag van de Vrijwilliger gaan we met haar in gesprek.

Dat Karina überhaupt een uitnodiging heeft gekregen voor het WK is best bijzonder. Immers, er zijn in totaal 40 officials, waarvan 11 Europeanen, aangewezen. “Met circa 45 Europese zwemlanden is de kans altijd klein dat je als Nederlandse official naar een WK of Olympische Spelen mag. Er zijn vijf Nederlandse officials die voor de internationale toernooien in aanmerking kunnen komen, waarbij we vanuit de KNZB zoveel mogelijk proberen de nominaties onder dit groepje te rouleren”, legt Karina uit.

De inwoonster van Leusden moet zich uiterlijk twee dagen voor de start van het toernooi officieel melden bij de FINA, maar ze reisde al op 4 december af naar Melbourne zodat ze ook nog iets van het land kan zien. “Tijdens het toernooi zal daar geen tijd voor zijn en zo'n eind reizen om dan alleen maar een hotel en een zwembad te zien, vind ik ook zonde.”

VAR

Maar uiteindelijk draait het natuurlijk toch om de wedstrijden die van 13 tot en met 18 december gepland staan. “Op 12 december krijgen we een uitgebreide briefing. Ik zal in meerdere functies actief zijn. Dat wisselt per dag, van keerpuntcommissaris ter hoogte van keerpunt- of startzijde, kamprechter, hoofd keerpunt, in de voorstart en als VAR in de Video Controle Room. Die laatste functie is in het zwemmen vrij nieuw. Dan neem je met vier andere officials plaats achter een scherm en kijkt naar een gedeelte van het zwembad met camerabeelden die zowel boven als onder water worden opgenomen, bijvoorbeeld naar het 15 meter-punt of dat wordt overschreden. In die videoruimte worden ook diskwalificatie-voorstellen die langs de badrand worden waargenomen, nagekeken met de camerabeelden. Op werkelijke snelheid en in slow motion.”

Ze legt verder uit: “Langs de badrand beoordeel je als official de laatste slag vóór- en de eerste slag ná het keerpunt, inclusief de wijze van aantikken, of alles volgens de reglementen verloopt. Als hoofd keerpunt ben je via een portofoon de contactpersoon tussen de officials op de banen met de hoofdscheidsrechter. En in de voorstart wordt de kleding van de zwemmers gecontroleerd of deze voldoet aan de regels en of er niet te veel reclame wordt gevoerd. Ook worden de zwemmers tijdig in de juiste volgorde neergezet.”

Staat van dienst

Karina van Holst Pellekaan is lid van ZPC Amersfoort en in het dagelijks leven Hoofd Vastgoed en Expansie Nederland bij GrandVision, het moederbedrijf van Pearle Opticiens. In haar vrije tijd is ze al sinds 1988 zwemofficial en sinds 2010 ook internationaal actief. Ondanks dat ze ook met haar landgenoten moet ‘concurreren’ heeft Karina al een flinke staat van dienst opgebouwd over de grenzen. Zo was ze van de partij bij de EK’s (langebaan) in 2018, 2021 en 2022, de EK’s (kortebaan) in 2010, 2012 en 2015, het WK kortebaan in 2014, de EJK’s van 2014, 2021 en 2022.

Bijzonder waren ook de EK Masters 2013 en de WK Para 2010 – allebei in Eindhoven – het EK Para 2014, de Asian Youth Para Games in 2017 en als hoogtepunt natuurlijk de Olympische Spelen van Rio in 2016. “Maar ik vond het ook een hele eer om bij het EYOF in 2013 in Utrecht en het EJK in 2021 hoofdscheidsrechter te mogen zijn. En twee dagen bij het EK 2022 in Rome. Het was ruim 35 jaar geleden dat een Nederlander op dat hoogste niveau als scheidsrechter actief was bij een internationaal toernooi en daarnaast ook nog eens de eerste Nederlandse vrouw ooit in die functie. Ja, daar ben ik stiekem best een beetje trots op…”

Karina van Holst Pellekaan brengt haar kennis en ervaring als internationaal official bij het para-zwemmen tevens in bij de zwemcommissie van de LEN waar ze sinds 2020 deel van uitmaakt. “Ik verwacht in de toekomst dat de EK’s van de valide- en para-zwemmers geïntegreerd zijn.”

Plezier

Maar wie denkt dat Karina met zo’n ‘erelijst’ inmiddels haar neus ophaalt voor wedstrijden op Nederlandse bodem, heeft het helemaal mis. “Ik fungeer bij alle soort zwemwedstrijden, van minioren tot NK, meestal in de functie van scheidsrechter. En ik vind alles hartstikke leuk. Ik geniet net zo goed van het plezier van de kleine zwemmertjes die aan hun eerste wedstrijdje meedoen als van de toppers die nationale records zwemmen.”

Zelf startte Karina op haar 7e met wedstrijdzwemmen. Ze schopte het tot een 2e plaats op een NK (rugslag) en dook tot haar 20e dagelijks te water voor een of twee trainingen. Daarna schakelde Karina een tandje terug en zwom ze tot haar 40e alleen nog maar als ontspanning zonder aan wedstrijden mee te doen. “Ik ben blij dat ik ben blijven zwemmen, want ik heb m'n man ontmoet onder de douche na een training”, lacht Karina die het voorbeeld van haar vader volgde en official werd.

“Toen ik stopte wilde ik betrokken blijven bij het zwemmen. Trainer zijn was niks voor mij, maar het ‘vak’ van official leek me wel wat. Vervolgens werd ik ook bestuurlijk actief in de kring officialcommissie. Alhoewel het iedere keer weer een uitdaging is om een wedstrijd tot een goed einde te brengen, vind ik het ontzettend leuk een bijdrage te kunnen leveren aan de organisatie. Ik geniet van het plezier van de zwemmers en uiteraard ook van echte topprestaties. Ik weet uit eigen ervaring wat ze er allemaal voor moet doen en hoe ze hun race beleven.”

Volg Karina op het WK in Melbourne via:
Facebook: karina van holst pellekaan
Instagram: karina_van_holst_pellekaan

Beeld: Karina bij het RQM eind 2020. (Foto Kees-Jan van Overbeeke / Zwemsportfoto.nl)