• Wedstrijdzwemmen
  • Jeugdsport

KNZB op werkbezoek bij Zweedse Zwembond

18 september 2024

Afbeelding jeugdsport EU logo 3

Aankomende weekend gaat een afvaardiging van de KNZB werkorganisatie op bezoek bij de Zweedse Zwembond, Svensk Simidrott. Dit werkbezoek komt voort de ontwikkelingen rondom jeugdsport en wordt gefinancierd door de Europese Unie.

In 2023 werd de KNZB Jeugdsportvisie gelanceerd, waarbij wordt ingezet op een meer kindgerichte en pedagogische aanpak in de jeugdzwemsport. Kinderen centraal, plezier voorop, bekwame begeleiding en een veilige basis zijn hierin de uitgangspunten.

In de periode die volgde ging de KNZB werkorganisatie aan de slag met de vertaling van deze jeugdsportvisie naar de praktijk. Zo werden onder andere de wedstrijdformats voor de jongste jeugd geëvalueerd.

Na evaluatie en onderzoek werd geconstateerd dat het format wedstrijdzwemmen voor de jeugd leuker en laagdrempeliger ingericht moet worden: minder regels, minder diskwalificaties, meer focus op ontwikkeling en plezier en beter toegankelijk voor alle kinderen. In het proces naar hoe het format er dan wél uit moet uitzien, stuitte de KNZB op de Zweedse Zwembond, die al een aantal jaren geleden het wedstrijdformat kindvriendelijk(er) heeft ingericht.

Dankzij de subsidie van Erasmus+ / Europese Unie kan een delegatie van de KNZB, met onder andere een afvaardiging uit het bestuur, bureauorganisatie, taakgroep O12 jaar en commissie officials en reglementen, dit weekend naar Zweden afreizen om over het vernieuwde format te leren. Behalve het observeren van een jeugd-zwemwedstrijd, zullen verschillende meetings plaatsvinden waarbij informatie opgehaald wordt bij de Zweedse Zwembond, zwemclubs, officials, coaches, kinderen en de Zweedse Nationale Sport Federatie. De leerervaringen, processen, praktijkvoorbeelden en tips worden in een volgend stadium (waar mogelijk en wenselijk) doorvertaald naar de Nederlandse zwemcontext. Ook aanpalende thema’s zoals kaderopleidingen, doorstroom van zwemles naar zwemsport, club support en jeugdsport in de andere zwemsporttakken zullen onderwerp van gesprek zijn.

Een positieve bijkomstigheid is dat de Belgische Zwembond (KBZB) en de Vlaamse Zwemfederatie (Zwemfed) meegaan op werkbezoek naar Zweden, waardoor ook uitwisseling over de Belgische context plaatvindt.

Logo EU 2