• Wedstrijdzwemmen
  • KNZB

Mark Faber technisch directeur Vlaamse Zwemfederatie

29 augustus 2024

Mark Faber en Arno Kamminga BSR

Mark Faber technisch directeur Vlaamse Zwemfederatie

Mark Faber en de KNZB zetten na ruim 25 jaar een punt achter hun samenwerking. De 51-jarige zwemtrainer wordt per 1 september technisch directeur bij de Vlaamse Zwemfederatie (Zwemfed).

Mark Faber startte zijn professionele trainerscarrière in 1996 bij zwemvereniging DWK Barneveld en kwam door successen van de zwemmers die hij begeleidde al snel bij de KNZB in het vizier. Sinds 1997 is Faber een vast lid van de begeleidingsstaf van de nationale zwemploeg bij verschillende Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen en ook bij de Olympische Spelen van Sydney in 2000.

Van 2008 tot 2016 was Faber als bondscoach verantwoordelijk voor het Paralympisch zwemteam van de KNZB. Hij zorgde voor een verdere professionalisering van het Para-zwemmen, zette een High Performance Center (HPC) Para-zwemmen op in Amersfoort en behaalde met ‘zijn’ zwemmers tal van medailles op EK’s en WK’s. Bij de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro wonnen de Nederlandse zwemmers onder zijn leiding een recordaantal van 21 medailles (4x goud, 6x zilver, 11x brons).

In 2016 werd Mark Faber bondscoach van het HPC Zwemmen in Amsterdam en vanaf 2021 ook hoofdcoach van de Nederlandse zwemploeg. Die laatste functie gaf hij na het WK 2023 in Fukuoka terug, omdat hij zich op weg naar de Olympische Spelen van Parijs volledig wilde concentreren op de coaching van zijn zwemmers in Amsterdam. Met succes, want Tes Schouten en Caspar Corbeau wonnen in Parijs allebei een bronzen medaille op de 200 meter schoolslag. Bij de Spelen van Tokio in 2021 had Arno Kamminga, een andere pupil van Faber, al twee keer zilver veroverd op de 100 en 200 meter schoolslag.

Kamminga, Corbeau en Schouten pakten de afgelopen jaren ook veel eremetaal en titels bij Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen. “Ik ga de intensieve samenwerking met de zwemmers en het vaste begeleidingsteam zeker missen, maar na tientallen jaren langs de badrand ben ik toe aan een volgende stap in mijn carrière. De functie bij de Vlaamse Zwemfederatie sluit goed aan bij de kennis en ervaring die ik in Nederland heb opgedaan”, aldus Mark Faber.

“Ik ben de KNZB dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Ik heb in verschillende rollen en functies mogen bijdragen aan het wedstrijdzwemmen in Nederland. Ik heb het voorrecht gehad om met veel zeer getalenteerde sporters te mogen samenwerken. De intensieve samenwerking met de sporters en de direct betrokken collega’s hebben me altijd geladen met positieve energie. Ik kijk met voldoening terug op een prachtige tijd vol met waardevolle ervaringen.”

Aschwin Lankwarden (algemeen directeur KNZB): “We zijn Mark zeer erkentelijk voor zijn enorme inzet en betekenis voor het Nederlandse wedstrijdzwemmen. Vele zwemmers hebben onder zijn leiding grote stappen in hun ontwikkeling gezet, met een karrevracht aan medailles bij EK’s, WK’s, Paralympische en Olympische Spelen als ultieme bekroning. We wensen Mark veel succes in zijn nieuwe functie in België en gaan ons beraden over zijn opvolging.”

Foto: Mark Faber (rechts) in gesprek met zwemmer Arno Kamminga. (Foto BSR Agency)