• Olympische spelen
  • TeamNL Waterpolo

Nederlandse waterpolodames winnen bronzen medaille in Parijs

10 augustus 2024

69336952 BSR AGENCY

Bij de Olympische Spelen in Parijs hebben de Nederlandse waterpolodames, na een waanzinnige comeback tegen de Verenigde Staten, alsnog de bronzen medaille gewonnen. Na een 3-7 achterstand halverwege, in het met 14.500 toeschouwers gevulde Paris La Défense Arena in Parijs, wist TeamNL het duel alsnog te winnen met 11-10.

Sabrina van der Sloot, goed voor liefst zes treffers, werd het goudhaantje voor de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis door met nog één seconde op de klok de bevrijdende 11-10 te maken voor TeamNL.

De start was voor de Amerikaanse waterpolodames die binnen twee minuten op een 0-1 voorsprong kwamen. Nadat een schot van Bente Rogge nog over het Amerikaanse doel vloog, kon Sabrina van der Sloot even later een gebalde vuist in de lucht steken na de gelijkmaker. TeamUSA pakte toch weer de voorsprong na een man meer situatie. Na de 1-3 zorgde de 33-jarige Sabrina van der Sloot met een afstandsschot voor 2-3 met nog twee seconden op de klok in het eerste kwart. In de tweede periode kwam Amerika op 2-4 na de tweede uitsluiting van Kitty-Lynn Joustra. Niet veel later gevolgd door de 2-5 na opnieuw een man meer situatie. Simone van de Kraats was daarna verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer, 3-5. Snel was het gaatje echter weer drie en niet veel later was het 3-7 wat ook de stand halverwege was in de strijd om het brons.

In het derde kwart bracht Sabrina van der Sloot met haar derde treffer van de wedstrijd de stand op 4-7. TeamUSA kwam vanuit een penalty op 4-8, waarna Nederland ook een penalty kreeg. Lola Moolhuijzen schoot onberispelijk raak, 5-8. Simone van de Kraats raakte daarna de paal waarna Amerika in de tegenaanval 5-9 maakte en het verschil weer vier was. Met een snelle uitval was het opnieuw de ervaren Sabrina van der Sloot die trefzeker was, 6-9. Doordat Laura Aarts een penalty stopte, met nog een aantal seconden op de klok, bleef er een minimale kans voor de Nederlandse waterpolodames met nog een periode te gaan. In het vierde kwart was het opnieuw Laura Aarts met een knappe redding waarna Sabrina van der Sloot met haar vijfde treffer van de ochtend, vanuit een penalty, voor 7-9 zorgde. Nederland nam daarna alle risico’s. Een man meer situatie leverde Amerika, dat met keepster Ashley Johnston de absolute uitblinker had, wel de 7-10 op. Toch was het Vivian Sevenich die voor Nederlandse hoop zorgde door de 8-10 te maken uit een mooie pass van Sabrina van der Sloot. Met een fraaie backhand bracht Vivian Sevenich haar ploeg zelfs op 9-10. Na weer een knappe redding van Laura Aarts was het Bente Rogge die Nederland langszij bracht, 10-10. Met nog één seconde op de klok werd Sabrina van der Sloot het goudhaantje voor TeamNL door de 11-10 binnen te knallen wat goed was voor de welverdiende bronzen medaille.

Evangelos Doudesis: ,,Wij zijn gewend om spannende wedstrijden te spelen. Dit is onvergetelijk, wij hebben gespeeld tot de laatste seconde. Wij zijn hierheen gekomen als één van de favorieten en hebben dit toernooi geen enkele wedstrijd verloren in de reguliere speeltijd. De verschillen zijn echter klein. Ik ben blij met dit resultaat.”

Nederland – USA 11-10 ( 2-3, 1-4, 3-2, 5-1)

Doelpuntenmakers: Sabrina van der Sloot 6, Vivian Sevenich 2, Simone van de Kraats, Lola Moolhuijzen, Bente Rogge

Credits: BSR AGENCY NL