• Olympische spelen
  • TeamNL Waterpolo

Nederlandse waterpolosters missen finale na spektakelstuk tegen Spanje

08 augustus 2024

69284231 BSR AGENCY

PARIJS - Bij de Olympische Spelen in Parijs hebben de Nederlandse waterpolodames zich niet weten te plaatsen voor de finale. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis vocht zich in de halve finale tegen Spanje na een ruime achterstand knap terug in de wedstrijd maar moest, na een 14-14 eindstand, alsnog buigen na penalty’s.

In een tot de nok gevuld Paris La Défense Arena in Parijs, liefst 14.500 toeschouwers waren getuige van het spektakelstuk, keek TeamNL halverwege tegen een ruime achterstand aan, 5-10. Lieke Rogge zorgde voor de eerste Nederlandse treffer op het moment dat Spanje al drie keer trefzeker was geweest, 1-3 Spanje sloot de eerste periode af met een 1-6 voorsprong. Met Sarah Buis in de goal voor Laura Aarts vocht Nederland zich terug in de wedstrijd. Een boogbal van Bente Rogge en een hard schot van Simone van de Kraats bracht Nederland op 3-6. In de tweede periode was Kitty-Lynn Joustra nog trefzeker en Van de Kraats zorgde voor de 5-10 stand na twee periodes.

Met Laura Aarts weer terug in de goal, kwam Nederland sterk terug in het derde kwart. Een rake knal van Simone van de Kraats, twee treffers van Vivian Sevenich en een treffer van Nina ten Broek bracht TeamNL terug tot 9-10. Na de 9-11 van Judith Forca Ariza was het wederom Simone van de Kraats die trefzeker was. Met een fraaie boogbal bracht Nina ten Broek Nederland langszij. In het vierde kwart kwam Nederland voor de eerste keer op voorsprong na een mooi uitgespeelde aanval met Lieke Rogge als eindstation, 12-11. Na de vijfde treffer van de Spaanse Judith Forca Ariza bracht Kitty-Lynn Joustra TeamNL weer op voorsprong, 13-12. Nadat Spanje toch weer op voorsprong kwam, was het Brigitte Sleeking die met nog zeven seconden op de klok de 14-14 maakte . Daar bleef het bij zodat penalty’s voor de beslissing moesten zorgen in het spektakelstuk.

De ervaren Sabrina van der Sloot opende de serie en deed dat overtuigend. Na haar volgden Lieke Rogge, Simone van de Kraats en Maartje Keuning dat voorbeeld. De eerste vier Spaanse penalty’s verdwenen ook respectievelijk achter Laura Aarts en Sarah Buis waardoor er extra druk kwam te staan op Brigitte Sleeking die mocht aanleggen voor de vijfde penalty. Haar inzet werd gestopt waarna de vijfde rake Spaanse penalty het lot bezegelde voor TeamNL. De Nederlandse waterpolodames zullen zaterdag om 10:35 met de Verenigde Staten de strijd aan gaan om de derde plaats om alsnog met een bronzen medaille huiswaarts te kunnen keren.

Simone van de Kraats: “We zijn deze wedstrijd niet geconcentreerd genoeg begonnen. Deels spanning wellicht, maar uiteindelijk de veerkracht en weerbaarheid die we als team willen laten zien ook laten zien. ‘Eva’ bleef goed en rustig coachen, we hielden ons aan ons plan. Dat maakt ons zo sterk als team en daar halen we veel vertrouwen uit richting de bronzen finalewedstrijd. Tegen een team als Spanje, die al drie halve finales op rij heeft gespeeld de laatste Olympische Spelen, is het erg knap om je zo terug te vechten in de wedstrijd. Het is absoluut zuur, maar we gaan met onze koppies op richting zaterdag. Er wacht ons een nieuwe mooie wedstrijd.”

Evangelos Doudesis: “We hebben alles gegeven, tot de laatste seconde. Het is net niet gelukt. Dit is sport. We zijn uiteraard nog niet klaar. We gaan nog een keer alles geven en we gaan zaterdag het brons winnen.

Nederland – Spanje 14-14 (1-6, 4-4, 6-1, 3-3)

Doelpuntenmakers: Simone van de Kraats 4, Lieke Rogge 2, Kitty-Lynn Joustra 2, Vivian Sevenich 2, Nina ten Broek 2, Bente Rogge, Brigitte Sleeking