Para-zwemmer van de maand! Thomas van Wanrooij
Para-zwemmer van de maand! Thomas van Wanrooij
Geen woorden maar daden voor Thomas van Wanrooij, sportman van de gemeente Rotterdam
Voor Thomas van Wanrooij begon 2023 boven verwachting. De visueel beperkte zwemmer van TeamNL Para-zwemmen werd uitgeroepen tot sportman van Rotterdam. Op basis van zijn prestaties op het wereldkampioenschap op Madeira, waar hij zilver won op de 100 rugslag en brons op zowel de 200 wisselslag als 100 schoolslag kreeg hij de prestigieuze prijs.
"In 2019 was ik nog talent van het jaar, in 2020 was er geen verkiezing vanwege corona en in 2021 had ik niet gewonnen. Drie keer blijkt in mijn geval scheepsrecht te zijn. Wat de waardering extra mooi maakt, is dat in Rotterdam geen onderscheid wordt gemaakt tussen para- en valide sporters", gaf de zwemmer van Poseidon ’56 uit Ridderkerk aan. "Ik heb hele leuke reacties gekregen na afloop. Ook van collega-zwemmers."
Poseidon ’56
Na het behalen van alle zwemdiploma’s meldde Thomas zich bij Poseidon ’56 aan. Puur uit praktische overwegingen belandde hij in Ridderkerk. "Dit was de dichtstbijzijnde club. En dan te bedenken dat ik de zwemlessen zelf heel erg verschrikkelijk vond. Dat ging over toen ik zwemmen als sport ging doen. In eerste instantie was dat nog bij de ‘gewone’ zwemgroep.’’ Het is de Rotterdamse mentaliteit die Thomas drijft. Hij laat zich niet beperken door zijn handicap.
‘Geen woorden maar daden’, ‘niet lullen maar poetsen’, zijn zomaar twee uitdrukkingen die op de rasechte Rotterdammer van toepassing zijn. Maar hoe gaat hij met zijn visuele handicap om? "In het dagelijks leven stoot ik mezelf af en toe. Of ik zie pas op het laatste moment dat er iets in de weg staat. Zowel in het zwembad als in de buitenwereld. Van dichtbij kan ik alles nog goed zien, zoals nu bijvoorbeeld je gezicht. Daarna stopt het ineens."
Jeanet Mulder
De stap naar het Para-zwemmen kwam door een uitnodiging van de Koninklijke Visio voor de open dag van visueel gehandicapten op Papendal. Thomas was toen 14 jaar. "Fanatiek zwemmen deed ik al, dus het kon geen kwaad om eens een kijkje te nemen. Badminton en fietsen bleken niet geschikt voor me. Naast zwemmen, waar ik mezelf voor opgegeven had, kwam roeien als aanbeveling uit de test. De resultaten werden door NOC*NSF aan de sportbonden toegestuurd. Ik kwam uiteindelijk tot de conclusie dat ik liever in het water lag dan dat ik erop zat."
Vanuit de KNZB maakte Jeanet Mulder een afspraak met de ouders van Thomas. "Ze gaf aan wat het beoogde traject was om uiteindelijk de aansluiting te maken met de Para-zwemmers. Vrijwel meteen werd daarna een keuring aangevraagd, zodat mijn classificatie duidelijk geregeld was. Inmiddels ben ik alweer drie jaar fulltime aan het trainen in Amersfoort."
Pushen
De sfeer voor, tijdens en na de trainingen is goed binnen de selectie, die onder leiding van bondscoach Bram Dekker staat. "Ik leer ontzettend veel van die anderen. Zij zijn al redelijk ervaren en weten hoe ze naar een groot toernooi toe moeten werken. Tijd voor een lolletje is er zeker. Ik krijg vaak van Bas (Takken red.) tijdens een stevige set te horen dat ik door moet gaan. Ondanks dat ik er dan flink doorheen zit. Hij weet me daardoor nog even verder te pushen, want ik ga natuurlijk wel door."
Buiten het zwemmen blijkt Thomas een echte ‘familieman’. "Ik ben natuurlijk altijd druk met trainen, wedstrijden en woon niet naast de deur. Het is altijd druk, maar als ik thuis ben geniet ik extra van de ‘quality time’ met mijn vader, moeder, broertje en zusje. Of ik ga gamen met vrienden, die het heel ‘vet’ vinden hoe ik het allemaal voor elkaar weet te boksen."
Sportpsychologe
Een jaar nadat Thomas zijn mooiste prestatie realiseerde op de 200 wisselslag, leek het erop dat hij met topsport zou stoppen. "Ik maakte al langere tijd geen progressie meer en werd daar niet blij van. Gelukkig hebben de trainer en sportpsychologe Sanne Bakker mij weten te overtuigen om door te zetten. Ik moest nagaan hoe ik me voelde bij elk nummer dat ik zwom. De conclusie was dat de focus op de zwemslagen veranderde richting Parijs. Die ligt nu op de 100 rugslag, 100 schoolslag en 100 vrije slag met als extraatje de 200 wisselslag."
Dat resulteerde laatst in Berlijn bij de World Series in een persoonlijk record op de 50 schoolslag. Op de andere nummers klokte ik rond mijn persoonlijk record. "Dat was heel fijn en gaf me weer de broodnodige energie om door te gaan. Ik was immers twee jaar geleden gestopt met school om me toe te leggen op de topsport. Met een overgangsbewijs naar 5 havo op zak was dat toegestaan."
Steeds serieuzer
Of de positieve ontwikkeling zich doorzet moet nog blijken. Komende zomer is het wereldkampioenschap in Manchester de eerste stap richting Paralympische Spelen. "Je ziet dat de parasporten steeds serieuzer worden aangepakt. Iedereen gaat harder zwemmen. Daar moet je zelf in mee."
Op het WK hoopt Thomas een zogenaamd ‘slot’ te verdienen. "Als je eerste of tweede wordt heb je voor Nederland een startbewijs veiliggesteld. Of je zelf gaat hangt af van NOC*NSF. En anders is in december weer een mogelijkheid de tijden te zwemmen bij de Rotterdam Qualification Meet. En hoe leuk zou het zijn als de ‘Road to Paris’ via ‘mijn’ Rotterdam gaat?"
Paspoort
Thomas van Wanrooij
20-11-2002
S13. Visueel beperkt.
Rotterdam
Poseidon ‘56
Foto: Thomas van Wanrooij na het winnen van brons op de 200 meter wisselslag bij de Paralympische Spelen van Tokio. (Foto OrangePicturesNL)