• TeamNL Para-zwemmen
  • Paralympische Spelen

Parazwemmers oogsten gelijk vier medailles op Paralympics

30 augustus 2024

L Iesette goud 400 vrij

PARIJS - De ouverture van het parazwemmen heeft TeamNL gelijk vier medailles opgeleverd. Liesette Bruinsma en Chantalle Zijderveld veroverden allebei goud, Rogier Dorsman moest genoegen nemen met zilver. Lisa Kruger legde ondanks een (volgens haar) tegenvallende tijd beslag op het brons, dat net buiten handbereik bleef voor Thomas van Wanrooij.

In de volgepakte en kolkende Paris La Defense Arena kwam Bruinsma, uitkomend in de klasse S11, de eer toe om als eerste Nederlandse zwemmer in het water te duiken. Dat deed ze vrijdagochtend op de 400 meter vrije slag. De geboren Friezin, die een progressieve oogziekte heeft, ging in haar serie razendsnel van start. Ze trakteerde de concurrentie meteen op een fikse achterstand. Opmerkelijk genoeg tikte ze met een tijd van 5.06.82 uiteindelijk toch als tweede aan, achter de oorspronkelijk uit Rusland afkomstige Daria Lukianenko. „Vanzelfsprekend heb ik deze race bloedserieus genomen. Maar om nou te zeggen dat ik het achterste puntje van mijn tong heb laten zien, nee!”, reageerde ze vrijwel direct na afloop.

Motiverend

Tijdens de finale, die in de vroege avond plaatsvond, zwom ze boven haar eigen verwachting een gouden race: 5.00.42, tevens goed voor een persoonlijk en Europees record. „Holy shit, ik ben de beste! Na acht jaar sta ik op dit nummer weer op het allerhoogste trede”, jubelde Bruinsma. „In vergelijking met Tokio maakt de aanwezigheid van familie en vrienden een groot verschil. Voor mij werkt zoiets héél motiverend. Deze energie hoop ik de komende dagen vast te houden. Mijn medaillehonger is namelijk nog lang niet gestild.”

De Chinese Zhang finishte als tweede, Lukianenko als de nummer drie. De Amerikaanse favoriet Anastasia Pagonis stelde danig teleur met de vierde positie.

Opgelucht

Op de 100 meter schoolslag SB9 maakte Chantalle Zijderveld haar favorietenrol meer dan waar. ’s Ochtends in de tweede heat versloeg ze op het nippertje de Chinese Zhang Meng. „Eerlijk gezegd kwam de Chinese te dicht bij, dat had ik niet verwacht. Ik ben in ieder geval gewaarschuwd”, concludeerde de Amersfoortse op het moment dat ze begon aan haar middagpauze. In de finale bleef ze van het begin tot het einde alert. Haar tijd 1.13.74 was ruimschoots voldoende voor de eerste plek. “Ik ben enorm opgelucht. Hier heb ik de afgelopen negen maanden keihard naartoe gewerkt! In psychologisch opzicht was dit misschien wel de moeilijkste race uit mijn carrière”, lichtte Zijderveld toe.

Haar kamergenoot Lisa Kruger pakte op hetzelfde onderdeel de bronzen plak. Kruger: „De tijd die ik heb neergezet was niet al te best. Je mag gerust zeggen: het was behoorlijk bagger. Deze medaille zie ik dan ook min of meer als een cadeautje. Mijn focus ligt duidelijk op de 200 meter wisselslag, mijn specialiteit. Dan moet ik écht vlammen.”

Chantalle Zijderveld goud op 100m school Parijs

Zilver maar ook teleurstelling

Bij de mannen kon Rogier Dorsman, die in de ochtend vrijgesteld was van de series, geen potten breken op 400 meter vrije slag in de klasse S11. Méér dan zilver zat er voor hem ditmaal niet in het vat. „Het eerste deel ging lekker. Na 250 meter ging ik plotseling helemaal stuk. Best een vreemde gewaarwording, want ik voelde me hartstikke goed. Er zit niks anders op dan deze teleurstelling snel te verwerken”, sprak Dorsman.

Thomas van Wanrooij mistte op de 100 meter rugslag in de klasse S13 net het podium. „Mijn tactiek is er in de regel op gebaseerd om zo rap mogelijk uit de startblokken te schieten. Dat was deze keer niet anders. Mijn PR staat op 59.49, vorig jaar tijdens het WK in Manchester neergezet. Met die tijd zou ik vandaag niks zijn opgeschoten. De concurrentie zwom zó verschrikkelijk hard”, aldus Van Wanrooij.