Update pilot slagtrainingsdagen
Update pilot slagtrainingsdagen
Met ingang van 2024 organiseert we de KNZB slagtrainingsdagen. We willen de beste zwemmers van Nederland op een bepaalde slag en afstand graag eens met elkaar laten trainen. We zijn een klein land, we kunnen elkaar beter maken, we gaan elkaar beter maken!
Dit seizoen trappen we af met een pilot editie. Op een aantal momenten worden de beste zwemmers van Nederland volgens de rudolphpunten ranglijst tm eind juli ’23, per slag, uitgenodigd voor een of twee trainingsmomenten.
De invulling van de training wordt gedaan door een expert, aangevuld met verenigingscoaches. Zie de bijlage voor de uitgenodigde sporters, namen van experts en trainingsdata.
Zoals je kunt zien zijn er sporters op meerdere afstanden uitgenodigd om zich aan te melden. Daarnaast staan er sporters in de ranglijst die niet meer actief zijn of die in het buitenland verblijven. Ben jij een ambitieuze zwemmer en vind jij dat je al op deze dag thuishoort; geef je belangstelling vooral aan! Waar mogelijk willen we de trainingsgroepen zeker uitbreiden.
Slag | Datum | Locatie | Coaches |
Vlinderslag | Vrijdag 16 februari 15.00-17.00 uur | Eindhoven | Daan Pex & Mitch Notten |
Rugslag | Dinsdag 30 januari 16.00-18.00 uur Donderdag 1 februari 16.00-18.00 uur | Amersfoort | Harm Rozenga & Job van Duijnhoven |
Schoolslag | Maandag 19 februari 08.00-10.00 uur | Eindhoven | Geert Janssen |
Vrije slag (Sprint) | Dinsdag 27 februari 17.00-19.00 uur Vrijdag 1 maart 16.00-18.00 uur | Eindhoven | Patrick Pearson |
Vrije slag (Afstand) | Zaterdag 24 februari 8.00-10.00 uur | Amsterdam | Thijs Hagelstein |
Wisselslag | Zaterdag 24 februari 07.00-9.00 uur | Amersfoort | Marcel Wouda |
NNTB = data worden zo spoedig mogelijk gecommuniceerd, maar je belangstelling kenbaar maken kan alvast.
ALLE sporters wordt gevraagd om zich op te geven via deze link. Opgeven kan tot uiterlijk twee weken van tevoren.
De uiteindelijke expert maakt de definitieve selectie. Gebaseerd op de beschikbare hoeveelheid ruimte en de gekozen werkvorm(en) stelt de expert de wenselijke groep samen. Hierbij wordt gekeken naar de behaalde rudolphpunten, maar ook andere criteria spelen een rol. (Zie FAQ)
Opgeven betekent dus nog niet dat je daadwerkelijk kunt deelnemen. Hierover word je zo snel mogelijk na sluiting van de opgavetermijn geïnformeerd.
De coaches van de sporters die gaan deelnemen worden uitdrukkelijk uitgenodigd om ook aan de activiteit deel te nemen. Ben jij een gedreven coach die graag eens zo’n moment meemaakt, maar heb je nog geen zwemmers die deel kunnen nemen; geef je belangstelling dan door via: henri.koek@kznb.nl.
In de bijlage hebben we nog een FAQ opgenomen voor een uitgebreidere toelichting op een aantal aspecten van deze pilot. Heb je algemene aanvullende vragen dan kun je ze stellen via: henri.koek@knzb.nl. Voor vragen die het specifieke trainingsmoment betreffen kun je het beste direct contact opnemen met desbetreffende expert.
FAQ
Waarom worden de slagdagen tijdens de vakantie gepland?
Om eerlijk te zijn; we houden geen rekening met 'vakanties'. Enerzijds zijn 'vakanties' voor de doelgroep "de beste zwemmers van Nederland" in deze fase van het seizoen niet relevant. (Uitzonderingen daargelaten) Anderzijds zijn we afhankelijk van de beschikbaarheid van badwater. We proberen de activiteiten nu vooral te organiseren als HPC of HPC para zwemmers niet in het desbetreffende zwembad aanwezig zijn én als de experts wél aanwezig zijn. Ben je opgegeven en kun je tóch niet? Geef het dan zo snel mogelijk aan, dan kunnen we een andere zwemmer in jouw plaats laten deelnemen.
Een zwemmer staat niet op de lijst. Kan deze opgegeven worden?
“Aanmelden kan altijd als je denkt dat je het niveau aan kunt. Dat geldt ook voor zwemmers die een jaartje ‘te jong zijn’. Hou wel rekening met het volgende; Uiteindelijk maakt de expert een keuze in de uiteindelijk groep; waarbij het programma, het niveau, de beschikbare ruimte en de aanwezigheid van extra coaches allemaal een rol speelt.''
Voor welke leeftijden zijn de slagtrainingsdagen?
“In principe mikken we qua leeftijd op de doelgroepen zoals gecommuniceerd. Deze sporters zijn geboren in 2009 en eerder. Mocht een jongere zwemmer super goed zijn en qua niveau mee kunnen met deze leeftijd; meld je dan vooral wel aan."
Waarom heb ik geen uitnodiging gekregen?
“Niemand heeft een uitnodiging gekregen. Dit bericht is gecommuniceerd op de website en via de nieuwsbrief. Attendeer elkaar en zeker de genoemde zwemmers en betrokken coaches vooral op dit bericht. Uiteindelijk moet iedereen zichzelf aanmelden om deel te willen nemen.”
Wanneer weet ik of ik mee mag doen?
“De aanmelding staat open tot twee weken voor de eerste genoemde training. Zo snel als mogelijk (maar hou rekening met verwerkingstijd) krijgen de sporters die zijn geselecteerd vanuit de expert een bericht met extra informatie. De sporters die helaas afvallen krijgen vanuit de KNZB nog een bericht.”
Kun je ook aan een van de twee trainingen deelnemen?
“Oorspronkelijk is/was dit niet de bedoeling. Maar het is aan de uiteindelijke trainer hoe hij dit wil invullen. Als je maar 1 dag kunt; geef dit dan duidelijk aan bij je motivatie om deel te nemen. Dan kan de expert dit meenemen bij het samenstellen van de groepen.”
Waarom een selectie ‘per slag’?
Een andere indeling had zeker ook gekund, maar momenteel zien we in de technische kennis van de gemiddelde Nederlandse trainer en sporter kansen om de internationale ontwikkelingen bij te kunnen houden. Door sporters én hun coaches bij elkaar te brengen op dit thema hopen we een inhaalslag te maken. Als deze inhaalslag is voltooid sluiten we niet uit dat we ooit naar een andere indeling toe gaan.
Hoe zijn de ranglijsten bepaald?
Van de 100m- en 200m- zijn de beste prestaties op 50m bad in swimrankings, volgens Rudoplhpunten bij elkaar gevoegd tm eind juli ‘23. Daarna is er geselecteerd op niveau en is de lijst geschoond, zodat elke sporter er alleen met zijn beste afstand in staat.
Voor de wisselslag is naar de 200m- en 400m gekeken en voor de bc-lange afstanden naar de 400- 800 en 1500m ranglijst. Dat je in de ranglijst staat kun je dus absoluut als een compliment beschouwen.
Waarom zijn de 50m-nummers niet meegenomen?
Topsnelheid op een bepaalde slag/afstand is zeker een kenmerk van talent. Omdat we, met uitzondering van de vrije slag, voor internationale toernooien geen limieten meer hanteren op de 50m-nummers hebben we dat nu niet meegenomen in het opstellen van die ranglijsten. Staat een zwemmer super hoog op een sprintnummer, maar komt deze nu niet in de ranking voor; dan worden deze zwemmers uitdrukkelijk uitgenodigd zich juist wel voor zo’n trainingsdag aan te melden.
Waarom staan er buitenlanders in de ranglijst?
Die komen eruit rollen als we de Nederlandse ranglijst opmaken. Meestal is dit omdat ze in Nederland wonen en zwemmen. We hebben de keuze gemaakt om ze ook voor de trainingsdagen uit te nodigen, omdat we het niveau van die dagen zo hoog mogelijk willen maken.
Waarom selecteren op rudolphpunten?
Het is momenteel ‘met meest eerlijke’ systeem om prestaties binnen verschillende leeftijdsgroepen met elkaar te kunnen vergelijken.
Waarom een selectie na aanmelding?
We kunnen nu nog niet inschatten hoeveel zwemmers zich daadwerkelijk gaan aanmelden. Als iedereen van de ranglijst zich aanmeldt, die wordt gevraagd zich aan te melden, dan worden de groepen al erg groot en misschien wel te groot. Dit is afhankelijk van de ruimte en datgene wat de expert wil gaan aanbieden. Daarom is je deelname pas definitief nadat de expert de selectie heeft gemaakt.
Waarom ook andere criteria?
Het is de kunst van de verantwoordelijke coach om de groep zo samen te stellen dat voor iedereen ‘de best mogelijke’ omstandigheden worden gecreëerd om te leren en te ontwikkelen. Dat hangt uiteraard voor een groot deel af van het niveau van de groep zwemmers die er om je heen liggen. Maar andere factoren zoals ‘biologische leeftijd’, mate van leerbaarheid, inschatting van potentie, verhouding jongens / meisjes in een groep, kwaliteiten meebrengen waar de hele groep beter van wordt, etc. etc. zijn ook allemaal factoren waar een verantwoordelijk coach rekening mee kan houden bij het samenstellen van de groep.
Hoe zijn de ranglijsten bepaald?
Van de 100m- en 200m- zijn de beste prestaties op 50m bad in swimrankings, volgens Rudoplhpunten bij elkaar gevoegd tm eind juli ‘23. Daarna is er geselecteerd op niveau en is de lijst geschoond, zodat elke sporter er alleen met zijn beste afstand in staat.
Voor de wisselslag is naar de 200m- en 400m gekeken en voor de bc-lange afstanden naar de 400- 800 en 1500m ranglijst. Dat je in de ranglijst staat kun je dus absoluut als een compliment beschouwen.
Kloppen de data wel?
“Er was een foutje geslopen in de rugslagdata. Bij de update zijn deze hersteld en zijn ook de momenten die nog moesten worden gecommuniceerd opgenomen.