• TeamNL Para-zwemmen
  • Paralympische Spelen

Rogier Dorsman heeft eerste goud te pakken op vijfde dag Paralympics

03 september 2024

Rogier goud wisselslag

Na een zilveren medaille, een mislukte race en een vierde plaats heeft Rogier Dorsman op de Paralympics zijn eerste gouden plak in de wacht gesleept. „Alles viel op z’n plek.”

Hij wist dat het erin zat, maar als geen ander heeft-ie de afgelopen dagen ervaren dat theorie en praktijk enorm van elkaar kunnen verschillen. Dinsdagavond op de 200 meter wisselslag in de SM11-klasse kraaide Dorsman in de Paris La Défense Arena in Nanterre ouderwets victorie.

Ondanks dat de 25-jarige ’s ochtends door het ontbreken van series niet op het startblok hoefde te klauteren, had hij zich perfect voorbereid. Enerzijds door lekker ‘los’ te zwemmen, anderzijds door zich in mentaal opzicht helemaal klaar te stomen voor de finale.

Pijlsnelle tijd

Het dolenthousiaste publiek keek met enige verwondering naar de verrichtingen van Dorsman, die met een pijlsnelle tijd van 2.18.36 en passant een Paralympisch record realiseerde. Danylo Chufarov uit Oekraïne, zijn voornaamste concurrent, had het nakijken. ”Alles viel op z’n plek. Ik zat ook verrassend dicht bij mijn PR van 2.18.02. Jee, ik ben blij en opgelucht tegelijk. Of ik vanavond een feestje ga bouwen? Dacht het niet, ik moet nóg twee keer aan de bak.”

Trots

Liesette Bruinsma eindigde op hetzelfde onderdeel als vierde. In de finale verbeterde ze haar PR met bijna twee seconden: 2.43.13. „Ik ben gigantisch trots, dit had ik niet verwacht”, reageerde de geboren Friezin vrijwel direct na afloop. „Het gat was te groot om nog het brons te pakken. Dat ik ’s ochtends in de heats de snelste was, had zoals verwacht geen waarde. Jezelf rijk rekenen is het stomste wat je kunt doen.”

IJzersterke veld

Thomas van Wanrooij, uitkomend in de klasse SM13, finishte op de 200 wisselslag als de nummer vijf. Van Wanrooij: „Daar ben ik zeker tevreden mee, gekeken naar het ijzersterke veld. Ja, Ihar Boki bijvoorbeeld vormt een ware inspiratiebron. Dat Alex Portal door het thuispubliek zowat letterlijk naar de eindstreep is geschreeuwd, werkte óók voor mij motiverend. Je moet gewoon denken: die aanmoedigingen zijn allemaal voor mij bedoeld…”

Achterop

Lisa Kruger kreeg het niet voor elkaar zich op de 100 meter vlinderslag te kwalificeren voor de finale in de klasse S10. In de eerste heat eindigde ze op een teleurstellende zesde plek. De neergezette tijd 1.11.50 bleek ruim vier seconden langzamer dan die van seriewinnaar Kathie Cosgriffe uit Canada. Halverwege lag de Harderwijkse in derde positie. „Eigenlijk durf ik gerust te zeggen dat ik geen moment het gevoel had lekker bezig te zijn. De eerste slagen waren al niet denderend. Naarmate de race vorderde raakte ik steeds verder achterop. Het zinkende schip bleek niet meer te redden”, lichtte Kruger in de mixed zone toe.

„Ik baal vooral van die lelijke tijd. En dat terwijl ik dit seizoen best aardig heb gepresteerd op deze afstand. Gelukkig ligt mijn prioriteit elders. Ik focus me onverminderd op de 200 meter wissel die zaterdag op het programma staat.”

Hooi

Kruger heeft dus nog enkele dagen om zich goed voor te bereiden op het klapstuk. Daags ervoor komt ze nog in actie op de 100 meter rugslag. „In totaal zwem ik op deze Spelen vijf nummers. Misschien heb ik iets teveel hooi op m’n vork genomen, misschien ook niet. De tijd zal het leren. In Tokio stond de 100 meter vlinderslag niet op mijn programma, iets wat ik later heb betreurd. In principe biedt élke deelname namelijk een kans op een medaille. Als je nooit iets probeert, wordt het sowieso niks”, aldus Kruger.