• Olympische spelen

Stabiel begin door TeamNL aan Olympische Spelen

27 juli 2024

OS Dag 1 001

Na een spectaculaire openingsceremonie de dag eerder, kwamen vandaag de eerste TeamNL sporters in actie op de 33ste Olympische Spelen in Parijs. Ook binnen de zwemsporten was er veel te beleven. De waterpolodames speelden vandaag hun eerste wedstrijd van het toernooi tegen Hongarije en bij het wedstrijdzwemmen kon er genoten worden van een aantal individuele afstanden en een estafette.

Bij het wedstrijdzwemmen kwamen individueel Arno Kamminga (100m schoolslag), Caspar Corbeau (100m schoolslag) en Tessa Giele (100m vlinderslag) in actie. Arno Kamminga won tijdens de vorige editie in Tokio zowel op de 100m als 200m schoolslag de zilveren mediale. Tijdens de ochtendsessie verzekerde Kamminga zich met een tijd van 59,39 op een plek in de halve finale. Daar plaatste hij zich met een tijd van 59,12 ook voor de finale. Caspar Corbeau zwom tijdens de series in de ochtend een strakke race, waardoor hij met een mooi PR van 59,04 zich plaatste voor de halve finale. Dat was sneller dan regerend Olympisch Kampioen Adam Peaty (59,18). In de halve finale tikte hij aan in een tijd van 59,24 waarmee ook hij zich plaatste voor de finale die morgen om 21:45 plaatsvind. Tessa Giele plaatste zich in de ochtendsessie met een tijd van 57,89 voor de halve finale. Daar eindigde zij als 15e, waardoor Giele zich niet wist te plaatsen voor de finale morgen.

Naast deze individuele afstanden, kon er in de Paris la Défense Arena genoten worden van de 4x100m estafette van Kim Busch, Tessa Giele, Sam van Nunen en Marrit Steenbergen. Nederland heeft een bewogen verleden op deze afstand, met als hoogtepunt de gouden medaille van de ‘golden girls’ op de Olympische Spelen van Beijing in 2008, maar ook in Tokio stond Nederland met een mooie zilveren mediale op het podium bij deze afstand. Het estafetteteam eindigde in de voorronde als negende, waardoor zij helaas niet doorgingen naar de finale in de avond.

In de Parijse voorstad Saint-Denis namen de Nederlandse Waterpolodames het op tegen Hongarije. Nederland is regerend Europees Kampioen en werd na een spannende finale tegen Spanje Wereldkampioen in 2023. Maar ook Hongarije behoort met een tweede plaats op het WK 2024 tot de wereldtop. Na een prima wedstrijd won Nederland in deze eerste wedstrijd met 10-8 van Hongarije. Coach Evangelos Doudedis noemde de wedstrijd “decent”. Aankomende maandag neemt Oranje het om 18:30 op tegen China.

Statistieken Wedstrijdzwemmen:
Arno Kamminga, 100m schoolslag (Series): 59,39
Casper Corbeau, 100m schoolslag (Series): 59,04 (PR)
Tessa Giele, 100m vlinderslag (Series): 57,89
4x100m estafette, Kim Busch, Tessa Giele, Sam van Nunen en Marrit Steenbergen (Series): 3.36,78
Arno Kamminga, 100m schoolslag (Halve finale): 59,12
Casper Corbeau, 100m schoolslag (Halve finale): 59,24
Tessa Giele, 100m vlinderslag (Halve finale): 57,91

Karakteristieken Waterpolo:
Periodestanden: 4-2, 4-3, 6-6, 10-8
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 3, Bente Rogge 3, Kitty-Lynn Joustra, Maartje Keuning, Vivian Sevenich, Lola Moolhuijzen