• Para-zwemmen

Stemmetje in Lisa Kruger zegt dat de ‘grote boem’ nog steeds mogelijk is

18 december 2024

Chris Korsten

54977272 BSR AGENCY

Ze houdt van afwisseling en is mede daardoor van meerdere markten thuis. Lisa Kruger zwemt van alles: de 100 meter school-, vlinder- en rugslag, de borstcrawl en niet te vergeten de 200 meter wisselslag waarin al haar skills samenkomen. In Parijs voegde ze twee bronzen paralympische medailles toe aan haar totaal. Op het wisselslagonderdeel had ze gehoopt op goud, maar dat zat niet in het vat.

Het uur van de waarheid breekt langzaam maar zeker aan. Het is erop of eronder voor Kruger. Op de slotdag van Paris 2024 staat de 200 meter wisselslag in de SM10-klasse op het programma. De afgelopen periode heeft ze min of meer naar deze race toegeleefd. Het is haar favoriete onderdeel, nadat ze eerder tijdens deze aflevering van de Paralympics op liefst vier andere (bij)nummers te bewonderen is geweest. Met brons op de 100 meter schoolslag als voornaamste wapenfeit. Daarnaast bijna-brons op de 100 meter rugslag, op slechts tweehonderdste verwijderd van een medaille.

Ondanks een slechte nachtrust, wellicht veroorzaakt door alle spanningen en bijbehorende stress, leveren de series van de wisselslag Kruger geen probleem op. Ze boekt de tweede tijd, achter de Hongaarse Bianka Pap. Vervolgens gaat ze terug naar het Paralympische Dorp, om in ieder geval wat slaap in te halen.

Uren later in de finale blijkt het gevaar vooral te komen van Meng Zhang, een andere geduchte concurrent. De Chinese gaat er als een dolle vandoor en pakt onbedreigd het goud. Kruger finisht enigszins teleurstellend als derde. Hoogst opmerkelijk: onmiddellijk na de race wordt ze gediskwalificeerd. Wat uiteraard volgt is een protest. De beslissing van de jury wordt gelukkig snel teruggedraaid. „Ik wist dat ik niks fouts had gedaan. Toch was ik enorm opgelucht. Door deze gang van zaken was ik ineens een stuk blijer met het brons”, brengt Kruger in herinnering. „Maf dat het zo werkt.”

69859938 BSR AGENCY

Groeistoornis

Een jurylid meende te hebben geconstateerd dat ze bij het laatste keerpunt niet op de juiste wijze, met twee handen tegelijk, had aangetikt. Maar vanwege haar handicap heeft een dergelijk issue geen enkele relevantie voor Kruger.

De achterliggende oorzaak voert terug naar een ver verleden. Op zesjarige leeftijd valt ze hard van een muur, waardoor ze meerdere botten breekt. Haar linkerarm wordt noodzakelijkerwijs geopereerd, alles lijkt goed te komen. Later in de pubertijd blijkt echter dat de val tot de groeistoornis Madelungse deformiteit heeft geleid. Zo worden onder meer een beperkte beweging in het polsgewricht, een aanzienlijke krachtvermindering in de linkerhand en vingers én een lengteverschil tussen beide onderarmen steeds nadrukkelijker zichtbaar. „Al op m’n zevende heb ik aansluiting gevonden bij de moderne vijfkamp. Een prachtige en veelzijdige sport, waarvan ik helaas na een aantal jaren afscheid moest nemen. Een focus op het zwemmen, het onderdeel dat ik tevens het leukst vond, paste wél binnen mijn nieuwe situatie.” HZ&PC De Woelwaters uit Harderwijk, waar ze geboren en getogen is, was haar eerste zwemclub. Enkele jaren nadien maakte ze de overstap naar ZPC Amersfoort.

Vijftien lentes

Kruger ontwikkelde zich in een rap tempo. Ze was vijftien lentes jong, toen ze al debuteerde op de Paralympics. En hoe! In Rio verraste ze Jan en alleman door op de 100 meter schoolslag in de SB9-klasse het goud weg te kapen. ’s Ochtends in de series had ze al een wereldrecord gerealiseerd. Vijf jaar later in Tokio veroverde ze op dat nummer zilver. Verder behaalde ze in de Japanse hoofdstad drie keer brons waaronder op de 200 meter wisselslag.

Haar beste toernooi tot nu toe was ongetwijfeld het WK in 2022 op Madeira, waarbij ze onder andere drie wereldtitels op haar naam schreef. Kruger: „Het is altijd prachtig als je wint, dat spreekt voor zich. Als de concurrentie sneller is, heb ik daar meestal alleen maar respect voor. Wanneer je mij verslaat, dan heb je minstens zo hard gewerkt. Het motiveert me om de volgende keer nóg harder te zwemmen. Ik feliciteer sowieso iedereen na een goede race. Sportiviteit vind ik belangrijk; het is echt iets wat bij mijn persoon hoort.”

Studie

Nu de Paralympics van Parijs achter de rug zijn, wat is de volgende missie van de 24-jarige Kruger? „Ik ben onlangs begonnen met mijn studie geneeskunde in Utrecht. Ik hoop dat ik mijn studie kan combineren met het zwemmen. Misschien zal ik iets minder vaak trainen, het zij zo. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat mijn prestaties automatisch minder worden. Ik hoor onverminderd een stemmetje dat zegt dat de ‘grote boem’ –een flinke sprong voorwaarts bij een of meerdere nummers- nog steeds mogelijk is. Wel doe ik er verstandig aan om bij het volgende grote toernooi iets minder hooi op mijn vork te nemen door enkele onderdelen bij voorbaat te skippen.”

51018406 BSR AGENCY