• TeamNL Schoonspringen

Succes voor Else Praasterink op Olympische Spelen

05 augustus 2024

69196159 BSR AGENCY

Op de tiende dag van de Olympische Spelen begon het toernooi voor de Nederlandse schoonspringers. Voor Nederland kwam Else Praasterink in actie op de 10 meter-platform.

Else Praasterink kwam in actie op haar specialiteit, de 10m platform. Dit onderdeel staat bij de vrouwen als sinds 1912 op het Olympische programma, maar Nederland behaalde nog nooit een medaille op dit onderdeel. Praasterink behoort op dit onderdeel tot de absolute wereldtop en heeft dus zeker kans om daar verandering in te brengen. Tijdens het WK in Doha afgelopen februari eindigde zij op een indrukwekkende 11e plaats, wat haar een ticket voor haar eerste Olympische Spelen opleverde. Vandaag behaalde Else Praasterink tijdens de voorronde een score van 281.60 punten. Dit leverde haar een 15e plaats op, genoeg om zich te kwalificeren voor de halve finale in de avond. Tijdens die halve finale eindigde zij met 292.80 als 12e, waarmee zij zich als tweede Nederlander ooit plaats voor de finale 10m platform.

De afgelopen vier jaar heeft Else een scholarship gehad en getraind in Louisville (USA). Het trainen in een groot team met andere springers en het deelnemen aan veel belangrijke wedstrijden in de USA hebben haar ontwikkeling als sporter aanzienlijk verbeterd en haar vooral zelfverzekerder gemaakt.

Else over het behalen van de finale op de dames toren: “Het is niet in woorden te beschrijven. Ik heb gewoon ongelooflijk genoten van vandaag en ik ben trots dat ik het Nederlandse schoonspringen mag vertegenwoordigen in de Olympische finale. Ik ben enorm dankbaar voor mijn familie en vrienden en hun aanmoediging en steun. Ik kan niet wachten om te laten zien wat ik nog meer in huis heb.”

Trotse coach Ramon de Meijer: "Geweldige prestatie die Else hier neerzet vandaag! Twee wedstrijden kort op elkaar waarin ze “cool” bleef en constant aan het springen was en liet zich niet gek maken. Doel was om die finale te behalen. Dus morgen wordt een feestje."

Morgen komt Else Praasterink in actie tijdens de finale 10m platform. Bij het waterpolo komen morgen de Nederlandse Waterpolodames om 15:30 in actie tijdens de kwartfinale tegen Italië.