• EYOF

Succesvolle eerste deelname door Nederlands team aan vervangede EYOF

15 juli 2024

3cca6832 a616 457b a923 c2706ac81018

Van 10 t/m 12 juli vond in de Servische hoofdstad Belgrado de ‘CECJM meet’ plaats. De wedstrijd word eens in de twee jaar georganiseerd door landen uit centraal Europa als er geen EYOF plaatsvind. Dit jaar mocht voor het eerst een team uit Nederland deelnemen. Ondanks de hitte heeft het Nederlandse team goede prestaties neergezet. Met meerdere finale plaatsen en PR’s was het een geslaagd toernooi voor de deelnemende Nederlanders.

Op de eerste dag van het evenement werd ook gelijk de langste afstand gezwommen, de 1500m vrije slag. Hier kwamen Martijn Nies en Jelte de Jong met een tijd van 18:03,85 en 17:24,35 tot een 15e en 13e plek. Ook kwamen er Nederlanders in actie op de 200m schoolslag. Op deze afstand kwalificeerde Sven Koornstra zich in eerste instantie als achtste voor de finale. Uiteindelijk zwom hij met een tijd van 2:27,73 maar liefst twee seconden sneller, waardoor hij op een mooie vijfde plek eindigde. Ook Ruben Baars kwam op deze afstand in actie, hem lukte het uiteindelijk om de achtste plek te bemachtigen.

In de afsluitende 4x100m vrije slag zommen startzwemmer Giulian Janssen (54,36), Tobian Vos (54,60), Felbe van ’t Land (54,21) en Ruben Baars (55,25) met een tijd van 3:38,42 naar een welverdiende zesde plek.

Ook op de tweede dag was er succes van het Nederlandse estafetteteam. Ditmaal zwom het team van Tobian Vos (rugslag, 1:03,66), Ruben Baars (schoolslag, 1:09,74), Felbe van 't Land (vlinderslag, 1:00,85) en Giulian Janssen (vrije slag, 54,36) onder flinke aanmoediging naar een zesde plek op de 4x100m wisselslag. Door een diskwalificatie voor het team van Roemenië, belandde Nederland uiteindelijk nog op een mooie vijfde plek.

Op de laatste dag van de vervangende EYOF wist Paula Spans met een tijd van 34,23 de finale te behalen op de 50m schoolslag. Daar zwom de enige in 2010 geboren zwemster met een iets snellere tijd van 34,17 naar een achtste plek.

De afsluitende 4x200m vrije slag estafette begon met twee spetterende PR’s. Giulian Janssen opende dankzij een vlak midden met een nieuw PR’s van 2:01,01. Vervolgens splitte Sven Koornstra sneller dan ooit in 2:00,86. Waarmee zij beide een nieuw PR’s vestigde. Tobian Vos tikte aan in een tijd van 2:05,82 en Martijn Nies sloot de estafette af met een tijd van 2:05,64. De ploeg kwam daarmee uiteindelijk tot de zesde plek.