• Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL Wedstrijdzwemmen

TeamNL-zwemmers weer in actie in Drachten en Azië

18 oktober 2024

Wkkb kwali

TeamNL-zwemmers weer in actie in Drachten en Azië

De Drachten Qualification Meet (DQM) – zaterdag 19 en zondag 20 oktober in zwembad De Welle te Drachten – is de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen 2024-2025 waar weer olympiërs te bewonderen zijn. Verschillende zwemmers en zwemsters die TeamNL in Parijs vertegenwoordigden, gaan in Friesland een poging doen om zich te kwalificeren voor de WK kortebaan, van 10 tot en met 15 december in Boedapest.

Enkele andere TeamNL-zwemmers hebben ervoor gekozen mee te doen aan een of meerdere World Cups die World Aquatics in Azië organiseert. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, heeft de KNZB besloten dat ook de tijden die bij deze World Cups worden gezwommen alsnog meetellen voor de WK-kwalificatie. Uiteindelijk worden er zondag 3 november maximaal acht individuele sporters door de Selectiecommissie Zwemmen van de KNZB voor de WK geselecteerd. Daarbij zijn de gezwommen tijden in Drachten en Azië doorslaggevend.

Technisch directeur Sjors Lommerts: “De WK kortebaan is een serieus titeltoernooi, maar in dit olympisch jaar is de focus vooral gericht op Parijs. Binnen de financiële (on)mogelijkheden en de sporttechnische afwegingen die zijn gemaakt, heeft de KNZB ervoor gekozen om deel te nemen aan de WK in Boedapest met een kleinere afvaardiging dan voorheen.”

De KNZB organiseert de kwalificatiewedstrijd in Drachten in samenwerking met DZ&PC, de zeer actieve plaatselijke vereniging die in het verleden al meerdere malen heeft laten zien over veel organisatiekracht te beschikken. De KNZB werkt voor het Talentcentrum Drachten al langere tijd prettig samen met DZ&PC, Sportbedrijf Drachten en de gemeente Smallingerland (waar Drachten onder valt).

Overigens komen Marrit Steenbergen en Tes Schouten niet in Drachten en ook niet in de World Cup in actie. Zij hebben na de Olympische Spelen gekozen voor een langere rustperiode en kunnen zich derhalve ook niet kwalificeren voor de WK kortebaan.

Voor meer informatie, het programma en de startlijsten van de DQM:
https://www.dzpc.nl/wedstrijdzwemmen/wk-kwalificatie-2024

World Cups

Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Caspar Corbeau zijn bij alle drie de World Cup-wedstrijden in Shanghai, China (18-20 oktober), Incheon, Zuid-Korea (24-26 oktober) en Singapore (31 oktober-2 november) van de partij. Kenzo Simons en Femke Spiering doen alleen in Singapore mee.

Voor meer informatie, programma, startlijsten en resultaten in de World Cup:
https://www.worldaquatics.com

Voor de bepalingen en de minimale prestatie-eisen voor de WK kortebaan:
https://www.knzb.nl/wedstrijdzwemmen/wedstrijden-en-evenementen-wedstrijdzwemmen