• TeamNL Para-zwemmen
  • Paralympische Spelen

Dag 2 Paralympische Spelen: Teleurstelling overheerst bij Dorsman en Bruinsma

01 september 2024

Oude foto

De succesvolle eerste dag van de Nederlandse zwemploeg op de Paralympics heeft zaterdag geen vervolg gekregen. Rogier Dorsman en Liesette Bruinsma, allebei uitkomend in de S11-klasse, kwamen tekort om voor een medaille in aanmerking te komen.

„Het zat er dit keer gewoon niet in. Het klinkt misschien vreemd, maar ik pakte te weinig water”, reageerde Dorsman kort na de series berustend. In de bomvolle La Defense Arena van Nanterre, een zelfstandige gemeente die formeel niet tot de Franse hoofdstad behoort, klokte hij op de 50 meter vrije slag een tegenvallende tijd van 27.18. Daarmee kwam hij niet verder dan de gedeelde negende plaats, samen met de Portugees Marco Meneses.

Even ter vergelijking: de uit Tsjechië afkomstige David Kratochvil daarentegen zette een tijd van 26.04 neer, ruim een minuut sneller dus dan de zwemmer uit Amersfoort. Het resultaat betekende tevens dat Dorsman zich geheel tegen de verwachtingen in niet had weten te plaatsen voor de eindstrijd. „Ik heb vanzelfsprekend mijn uiterste best gedaan. Maar met dit scenario had ik totaal geen rekening gehouden.”

Eerste reserve

Even later besliste-ie nog wel het onderlinge duel met Meneses in zijn voordeel, met als inzet de positie van eerste reserve. In de vroege avond bleek die mini-triomf van geen enkele waarde, aangezien er geen afmeldingen waren voor de finale. Niet Kratochvil kraaide victorie; de overwinning ging enigszins verrassend naar Keiichi Kimura. De Japanner tikte als eerste aan, eveneens in een tijd van 26.04. De Chinees Dongdong Hua pakte het zilver, de Braziliaan Wendell Belarmino Pereira het brons.

Hoopgevende tijd

Bij de vrouwen was Bruinsma op dezelfde afstand vastberaden om te gaan voor haar tweede gouden medaille, na het succes op de 400 meter vrije slag. In de series realiseerde ze een hoopgevende tijd van 30.24. De Chinese Jia Ma behaalde exact hetzelfde resultaat. Alleen Karolina Pelendritou uit Cyprus was een fractie sneller: 29.92.

Controle

Later in de finale zag het er aanvankelijk naar uit dat Bruinsma op koers lag voor een medaille. In het tweede gedeelte zakte ze terug, waardoor het podium ineens buiten bereik was. Ma pakte het goud, Pelendritou het zilver en Maryna Piddubna uit Oekraïne het brons. „Dit is niet wat ik wilde, dat spreekt voor zich. Het eerste stuk ging inderdaad goed, daarna raakte ik de controle kwijt. Ik heb alles gegeven, helaas was het niet goed genoeg. Gelukkig komen er nog meer kansen op een medaille”, aldus Bruinsma.