• Wedstrijdzwemmen

Tessa Giele verrast met goud op slotdag EK

11 december 2023

Tessa Giele BSR

Tessa Giele heeft op de slotdag van het EK kortebaan in Otopeni voor een daverende verrassing gezorgd. De 21-jarige zwemster, als 8e geplaatst voor de finale, won het goud op de 50 meter vlinderslag in een dik persoonlijk record van 25.10. Met die tijd deelde ze de eerste plaats met de Griekse Anna Ntountounaki. Derde werd Sara Junevik uit Zweden (25,16).

Giele: “Dit had ik natuurlijk niet aan zien komen. Toen ik aantikte zag ik dat het lampje van mijn startblok brandde als teken dat je een medaille hebt gewonnen. Maar nadat ik me omdraaide en op het scorebord een 1 achter m’n naam zag staan, kon het natuurlijk helemaal niet meer stuk. Echt te gek!”

Giele maakte tevens deel uit van TeamNL die op de 4 x 50 wisselslag mixed het brons pakte. Kira Toussaint, Caspar Corbeau en Kenzo Simons waren de andere drie Nederlandse estafettezwemmers die samen 1.37,86 klokten. Het goud was voor Italië (1.36,58) en het zilver voor Frankrijk (1.37.14).

Vlnr Kira Toussaint, Tessa Giele, Caspar Corbeau en Kenzo Simons.

In totaal won TeamNL wedstrijdzwemmen op het EK kortebaan 11 medailles: 6 x goud en 5 x brons. Daarmee eindigde Nederland als vierde in het medailleklassement.

Zondag 10 december

Uitslagen finales met Nederlandse deelname:
Finale 50m schoolslag mannen: Koen de Groot 26,28 (4e plaats), Caspar Corbeau 26,41 (4e plaats).
Finale 400m wisselslag mannen: Thomas Jansen 4.08,32 (6e plaats).
Finale 50m vlinderslag vrouwen: Tessa Giele 25,10 > GOUD!
Finale 4 x 50m wisselslag mixed, met TeamNL TeamNL 1.37,86 > (Kira Toussaint (26,17; rugslag), Caspar Corbeau (25,83; schoolslag), Tessa Giele (25,30; vlinderslag), Kenzo Simons (20,56; vrije slag).