• TeamNL Para-zwemmen
  • Paralympische Spelen

Tweede goud voor dolgelukkige Rogier Dorsman op dag 6

05 september 2024

70062197 BSR AGENCY

De Paralympics verliepen aanvankelijk nog niet naar wens voor Rogier Dorsman, maar dat is informatie die inmiddels al lang is achterhaald. Donderdagavond in de Paris La Défense Arena van Nanterre toonde de Dorsman op onmiskenbare wijze zijn suprematie op de 100 meter schoolslag in de SB-11 klasse. „Dit is helemaal geweldig.”

’s Ochtends in de tweede heat klokte Dorsman een zéér nette tijd van 1.10.92. Daarmee was hij niet alleen veruit de rapste -ruim vier seconden sneller dan de Chinees Bozun Yang- maar ook kwam die tijd redelijk in de buurt van zijn PR.

Na een voedzame maaltijd en voldoende middagrust in het Paralympisch Dorp keerde hij vol zelfvertrouwen terug naar het zwemstadion, dat evenals in de voorafgaande dagen tot de nok toe gevuld was.

Gebalde vuist

In de finale bleek Dorsman wederom duidelijk de sterkste met een tijd van 1.11.07, al was het verschil met dezelfde Yang wat minder groot dan in de serie. „Daar heb ik wel een verklaring voor”, reageerde de geweldenaar vrijwel direct na afloop. „In deze finale heb ik iets slordiger gezwommen, ondanks dat de opening ietsje beter was; ik had nu meer lijncontacten, aangezien ik minder recht in het water lag.” Een kniesoor die daar om maalt, want de race leverde hem na de victorie op de 200 meter wisselslag van afgelopen dinsdag zijn tweede gouden medaille op. „Dit is helemaal geweldig”, jubelde hij met een gebalde vuist in de lucht. Even later ontving hij tijdens de medailleceremonie het eremetaal uit handen van zijn ‘eigen’ prinses Margriet.

Goeie eter

De doorgaans goedlachse Thijs van Hofweegen kwam in de klasse S6 uit op de 100 meter vrije slag. In de series realiseerde de zwemmer van ZPC Amersfoort een tijd van 1.07.04, de vierde tijd. „Best aardig als je je bedenkt dat de Italiaan Antonio Fantin zojuist het Paralympisch record heeft verbeterd”, concludeerde Van Hofweegen even later. Zo rond het krieken van de dag, om kwart voor zes, was-ie al opgestaan. „Ik wil altijd rustig de tijd nemen om te ontbijten. Wat ik vanmorgen gegeten heb? Vier boterhammen, twee roereieren en vier pannenkoeken. Ja, ik sta bekend als een goeie eter!”

Eervol

In de finale finishte hij met een tijd van 1.06.67 eervol als vijfde. Ruimschoots achter de tijd van Fantin die zijn kersverse Paralympische record nog wat aanscherpte. „Ik kreeg van mijn coach Tom Rikhof het dringende advies om niet te hard van start te gaan, maar juist wat geduldiger te zijn. Aan die opdracht heb ik me keurig gehouden”, aldus Van Hofweegen.

Zevende plaats

Thomas van Wanrooij kon geen potten breken op de 100 meter schoolslag in de SB13-klasse. In de series plaatste hij zich ternauwernood voor de finale. „Ik ben door het oog van de naald gekropen. Nu na het uitzwemmen zo spoedig mogelijk terug naar het Dorp om mijn rust te pakken”, liet hij al (snel)wandelend door de mixed zone nog even weten.

In de finale bleef hij steken op een zevende plaats. „Ik ben nu klaar met deze Spelen. Helaas geen medaille gepakt. Tja, afgelopen december heb ik mijn linker ellenboog gebroken, dat heeft vanzelfsprekend een grote nadelige invloed gehad op mijn voorbereiding richting Parijs. Ik neem nu effe vakantie, om alles op een rijtje te zetten. Binnenkort begin ik aan mijn studie sportmarketing; daar heb ik zin in!”