• TeamNL Para-zwemmen
  • Paralympische Spelen

Zilver voor Bruinsma, brons voor Kruger op slotdag

07 september 2024

Afbeelding 20240906 161815 e9e77c31

De slotdag van het Paralympische zwemmen heeft TeamNL nog twee medailles opgeleverd: zilver voor Liesette Bruinsma en brons voor Lisa Kruger. Daarmee komt het totaal aantal medailles van de Nederlandse zwemmers tijdens Parijs2024 op tien.

Een vervroegd verjaardagscadeau. Dat was het eerste wat er in haar opkwam na het veroveren van de zilveren medaille op de 100 meter vrije slag in de klasse S11. De bijna 24-jarige Bruinsma finishte in de finale ruim een seconde achter de oorspronkelijk uit Rusland afkomstige Daria Lukianenko die en passant haar stokoude wereldrecord uit de boeken zwom. „Ik ben trots dat ik mijn vrouwtje heb gestaan”, concludeerde Bruinsma na afloop. Weliswaar had ze op goud gehoopt, maar de tweede plek bleek achteraf het maximaal haalbare.

Dwaalspoor

Lukianenko, sinds afgelopen voorjaar een nieuwkomer in deze klasse, was eenvoudigweg ongrijpbaar. „Daarop had ik niet écht gerekend. Wel had ik in de gaten dat ze zich ’s ochtends in de series duidelijk had ingehouden, een tactiek om de concurrentie op een dwaalspoor te zetten”, aldus de Friezin.

„Ik ben dus blij met zilver. Aan de andere kant voelt het wel een beetje vreemd dat ik ineens mijn record ben kwijtgeraakt. Al met al kan ik terugkijken op een geweldig toernooi. Dat ik vorige week vrijdag op de 400 goud pakte was uiteraard een prestatie die ik nooit meer zal vergeten.”

Stressreactie

Al vanaf het moment dat Lisa Kruger voet op Parijse bodem had gezet, was ze in het ‘koppie’ bezig met de 200 meter wisselslag in de SM10-klasse. Onomstotelijk haar favoriete nummer, dit in tegenstelling tot een reeks ‘bijnummers’ die ze eerder tijdens het toernooi zwom.

In de series zette ze de tweede tijd neer, achter de Hongaarse Bianka Pap. „Ik weet niet wat me is overkomen, maar ik heb vannacht zo verschrikkelijk slecht geslapen. Heb zelfs vanmorgen boven de pot gehangen. Ik hou het voorlopig op een soort stressreactie van mijn lichaam”, gaf ze nog gauw prijs voordat ze naar het Paralympisch Dorp terugkeerde om uit te rusten.

Protest

In de finale eindigde Kruger enigszins teleurstellend als derde, ruim achter de Chinese Meng Zhang. Vrijwel onmiddellijk nadat ze gefinisht was, kreeg ze te horen dat ze gediskwalificeerd was. Samen met haar coach diende ze meteen een protest in. Al snel bleek het oordeel van de jury onterecht, waardoor de bronzen medaille later alsnog over de schouders van Kruger gehangen kon worden. „Ik was behoorlijk zeker van mijn zaak. Gelukkig heb ik mijn gelijk gekregen. Het voordeel van al dat gedoe is dat ik nu een stuk blijer ben met brons dan wanneer alles normaal was verlopen”, deed Kruger zichtbaar opgelucht uit de doeken.

Big smile

Thijs van Hofweegen behaalde op de 100 meter rugslag in de klasse S6 een eervolle vijfde plaats. „Het mooie is dat ik met een eindtijd van 1.17.44 een dikke PR heb neergezet. De concurrentie was eenmaal sneller, het zij zo”, reageerde Van Hofweegen met een voor hem karakteristieke big smile. „Hoe de nabije toekomst er ongeveer uit gaat zien, durf ik niet te zeggen. Maar ik acht de kans groot dat ik doorga richting LA.”

Onder de maat

Bas Takken tot slot kon geen indruk maken op de 200 meter wisselslag in de klasse SM10. Hij moest genoegen nemen met de zevende plek in de finale. „Voor mijn gevoel liep de race zeker niet slecht. Helaas vertelde het scorebord iets anders. De tijd die ik uiteindelijk heb neergezet, is onder de maat. Zelfs ruim boven mijn PR. Ik ga dit allemaal uitgebreid analyseren met mijn coach, waarschijnlijk nog voordat ik op vakantie ga”, aldus Takken.