Masters
Masters
Zwemmen voor 20-plussers, bij de KNZB Masters zwemmen genoemd, is een speciale klasse van wedstrijdzwemmen. Wedstrijdzwemmen voor Masters is voor iedereen mogelijk, op jouw eigen niveau. Of je nu als ervaren wedstrijdzwemmer nooit wil stoppen, of dat je op latere leeftijd een borstcrawl cursus gedaan hebt en het geleerde wilt toepassen in wedstrijdverband. Voor iedereen is er wedstrijdaanbod. De regels en afstanden zijn bijna hetzelfde als bij wedstrijdzwemmen, met enkele uitzonderingen. Verschillende verenigingen hebben nu ook afdelingen voor het Masters zwemmen.
Klik op de blokken hieronder voor meer informatie.
Algemeen
Verenigingen
Een groot aantal verenigingen heeft een speciale Masters afdeling binnen het wedstrijdzwemmen. Vaak wordt er meerdere malen per week getraind.
Op het overzicht kun je een vereniging in jouw omgeving opzoeken. Het overzicht is gesorteerd op plaatsnaam. Klik hier om het overzicht te downloaden.
Voor toevoegingen of wijzigingen in deze lijst kun je mailen naar masters@knzb.nl.
Webkalender
In de webkalender vind je alle wedstrijden die de komende periode plaatsvinden. Via 'Soort wedstrijd' kun je zoeken op de Masters wedstrijden. Uiterlijk twee weken na afloop van de wedstrijd zijn ook de uitslagen via de webkalender zichtbaar.
- Klik hier om naar de webkalender te gaan.
Masters wedstrijden
In Nederland worden jaarlijks enkele tientallen specifieke wedstrijden voor Masters georganiseerd. Heel bekend zijn het Zuyderzee Masters Circuit en de Zuidelijke Cirkel. Ook is er een Nederlandse Masters Club Meet, waarmee het seizoen wordt gestart.
Wedstrijden zijn opgenomen in de KNZB webkalender en op de website van Mastersprint.nl is een specifieke kalender voor Masters opgenomen.
Verenigingssecretariaten kunnen hier de benodigde informatie terugvinden en op basis daarvan de inschrijvingen verzorgen.
Openwaterzwemmen
Gedurende de zomermaanden is een grote groep Masters zwemmers actief tijdens Openwater-wedstrijden. Alle informatie over deze wedstrijden kun je terug vinden op de specifieke Openwater-pagina's.
Mijnzwemcoach
Met behulp van de mogelijkheden van Mijnzwemcoach, kun je jezelf een doel stellen en daar naartoe werken. Een persoonlijk trainingsschema en een logboek zijn voorbeelden die Mijnzwemcoach te bieden heeft.
Mijnzwemcoach biedt op verschillende manieren begeleiding aan: Trainingsschema's op 4 verschillende niveaus waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Wil je meer begeleiding in het zwembad? Dan is de 12-weekse borstcrawlcursus iets voor jou! Tijdens de borstcrawlcursus leren we je de basis technieken van de borstcrawl aan. Ben je meer een gevorderde borstcrawlzwemmer? Dan is de gevorderde borstcrawlcursus wellicht meer iets voor jou. Bij de gevorderde cursus hebben we ook aandacht voor de basis technieken zoals de ligging en ademhaling maar gaan we ook aan de slag met het keerpunt. Bekijk hier de cursussen die momenteel plaatsvinden.
Daarnaast biedt Mijnzwemcoach ook zwemanalyses aan waarbij we met meerdere camera's zowel onder als boven water filmopnames maken. Twee weken na de analyses ontvang je een persoonlijk document met jouw beelden en tips voor het verbeteren van je zwemslag. Bij de zwemslag kan je elke willekeurige slag laten analyseren. Per analyse kan er één zwemslag worden geanalyseerd.
Eenmalig begeleiding aan het bad? Dat kan tijdens onze techniekclinics die Mijnzwemcoach verspreid door het land organiseert. Elke clinic heeft zijn eigen thema, van vlinderslag tot het aanleren van het keerpunt. Een overzicht van de techniekclinics die plaats vinden vind je op de website van Mijnzwemcoach.
Prestatiesport
Nederlandse Masters Kampioenschappen
Jaarlijks worden er twee Nederlandse Masters Kampioenschappen georganiseerd. In mei op de lange baan (50m) en in november op de korte baan (25m bad). De organisatie is in handen van de Taakgroep Masters Zwemmen en de lokale zwemvereniging.
De kampioenschappen bieden de mogelijkheid om tijden te zwemmen die worden opgenomen in de KNZB ranglijsten. Ook is het een goed moment om records te zwemmen. De Taakgroep Masters Zwemmen coördineert deze kampioenschappen en zoekt verenigingen die hieraan mee willen werken. De Taakgroep Masters Zwemmen biedt deze verenigingen ondersteuning met jarenlange ervaring van alle voorgaande edities.
Organisatie van ONMK's
Vanuit het bondsbureau van de KNZB wordt elk jaar een sollicitatieprocedure voor alle NK’s inclusief de ONMK's opgestart waarbij een vereniging voor een bepaalde termijn zijn sollicitatie kenbaar kan maken. Dit gebeurt via een formulier op de website.
Voor tot toewijzing wordt overgegaan wordt door het bondsbureau overlegt met de TGMZ om een inschatting te maken van de haalbaarheid van een ONMK in de aangeboden locatie en de mogelijkheden die de aanvragende vereniging biedt.
Informatie ONMK's
Voor meer informatie betreffende de ONMK's voor dit seizoen verwijzen we je graag naar deze pagina.
Europese Masters Kampioenschappen
KNZB Masters kunnen deelnemen aan deze kampioenschappen, actuele informatie kan je hier vinden.
Let op: Je dient lid te zijn van een KNZB-vereniging én in het bezit te zijn van een KNZB-startnummer om deel te kunnen nemen. Tevens dient jouw vereniging een aanvraag voor deelname in het buitenland in te dienen bij het bondsbureau. Hier zitten in het geval van de EMK geen kosten aan.
Wereld Masters Kampioenschappen
KNZB Masters kunnen deelnemen aan deze kampioenschappen, actuele informatie kan je hier vinden.
Let op: Deelname aan de WK Masters is alleen mogelijk indien je lid bent bij een bij de KNZB aangesloten vereniging en in het bezit bent van een geldig startnummer. Tevens dient de vereniging een aanvraag voor deelname in het buitenland in te dienen bij het bondsbureau. Omdat dit een WMK is, is dit gratis.
Ranglijsten & records
De resultaten van Masterswedstrijden worden altijd naar de European - en World Aquatics gestuurd, zodat deze worden opgenomen in de Europese en Wereld Masters ranglijsten. Op nationaal niveau worden ook top-10 ranglijsten bijgehouden.
De ranglijsten van de afgelopen jaren zijn HIER terug te vinden.
Prestatiemedailles
Wanneer Masters zwemmers een Nederlands, Europees of Wereld record zwemmen hebben zij recht op een KNZB prestatiemedaille. De volledige prestatie-eisen kun je terugvinden op deze pagina.
Organisatie
Samenstelling Taakgroep
De Taakgroep Masters (TGMZ) bestaat uit de volgende personen:
- Kees-Jan van Overbeeke (Coördinator, Kampioenschappen, Mastersprint, MOMZ)
- Annet Kootstra (Kampioenschappen)
- Laura Badoux (Communicatie, PR, nieuwsbrieven)
- Karin Stein (Openwaterzwemmen)
- Margriet Grove-Lingeman (Records & ranglijsten)
- Gerard Eghuizen (Penningmaster)
- Harold Matla (Data expert)
- Lidia van Bon - Rosenbrand (MOMZ)
De taakgroep is bereikbaar via masters@knzb.nl
Reglementen
Het KNZB D-reglement (Zwemmen) heeft een aantal extra bijlagen, waaronder één specifiek voor Masters. Het is goed om kennis te nemen van deze extra bijlage, zodat je goed voorbereid (aan) wedstrijden deelneemt of organiseert.
- Klik hier om naar de pagina met reglementen te gaan.